Honden gedragen zich écht als mensen
"Doordat honden op ons letten, goed met ons overweg kunnen en ons tolereren, hebben ze speciale eigenschappen ontwikkeld die vaak menselijke eigenschappen weerspiegelen", zo zegt Laurie Santos, directeur van het Comparative Cognition Laboratory van de Yale University. Zo kunnen honden gezichtsuitdrukkingen lezen, laten merken dat ze jaloers zijn, met iemand meeleven en zelfs televisie kijken.
National Geographic maakte een opsomming van de nieuwste onderzoeken naar de menselijke kant van onze trouwe viervoeter.
Sociaal afluisteren
Om te bepalen of we iemand aardig vinden of niet, maken we gebruik van het fenomeen 'sociaal afluisteren' of 'mensen kijken'. En volgens een studie in het vakblad Animal Behaviour zijn wij niet de enigen. Onze honden zouden ook gebruik maken van deze methode.
Voor het onderzoek bestudeerden de wetenschappers 54 honden die toekeken terwijl hun baasje probeerde een rol plakband uit een doos te peuteren. De honden en hun baasjes werden verdeeld in drie groepen. In de eerste groep vroeg het baasje hulp aan een andere persoon. Bij de tweede groep wou het baasje ook beroep doen op een andere persoon, maar deze keerde hem of haar de rug toe zonder te helpen. Bij de controlegroep had het baasje niet om hulp gevraagd. Bij alle groepen zat er telkens een derde, neutrale persoon in de kamer.
Na het experiment boden zowel de helper als de niet-helper en de neutrale persoon de hond iets lekkers aan. Wat blijkt? In de niet-helpergroep kozen de honden steevast voor het lekkers van de neutrale persoon, terwijl ze het hapje van de niet-helper links lieten liggen. In de helpergroep vertoonden de honden geen voorkeur. Met andere woorden lijkt het er dus op dat de honden de mensen negeren die onaardig zijn tegen hun baasje.
Heen en weer kijken
Aanvankelijk werd gedacht dat honden enkel en alleen de blik van mensen volgen als ze kijken naar voedsel of speeltjes. Uit nieuw onderzoek blijkt dat ongetrainde honden ook iemands blik volgen als die persoon voor zich uit staart.
Zo bestudeerde Wallis, de leider van het onderzoek, de reacties van maar liefst 145 bordercollies terwijl ze naar een deur keek. Zoals verwacht negeerden de getrainde honden de blik, terwijl de ongetrainde viervoeters haar blik volgden.
Daarnaast keken de ongetrainde honden ook afwisselend naar haar en de deur, omdat ze benieuwd waren waarnaar ze keek. Opvallend, want dit gedrag - heen en weer kijken of terugchecken - was alleen nog maar vastgesteld bij mensen en chimpansees.
Vergeten
Naarmate mensen ouder worden, presteert het kortetermijngeheugen en het logisch denkvermogen slechter. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om nieuwe vaardigheden te leren. Honden zouden daar ook mee te kampen hebben, maar over het langetermijngeheugen is heel weinig bekend. Daarom is Wallis een nieuw onderzoek gestart. Ze wil checken hoe lang jonge en oude honden bepaalde taken onthouden. Aan de uitkomsten worden momenteel nog gewerkt, maar Wallis vermoedt dat haar onderzoek zal aantonen dat ook voor honden geldt dat je nooit te oud bent om te leren.