Honderden aangespoelde walvissen gered

Natuurbeschermers en vrijwilligers zijn erin geslaagd om een deel van de walvissen die op een strand in Nieuw-Zeeland aanspoelden opnieuw in de zee te drijven.
door
Ruth
Leestijd 1 min.

Vanaf donderdag strandden er massaal grienden - dolfijnachtige walvissen - op het strand van Farewell Spit, in het noorden van Nieuw-Zeeland. Eerst waren het er 400 en zaterdag kwamen er nog eens 240 walvissen bij. De dieren van de eerste kudde konden niet gered worden, waardoor het strand nu bezaaid ligt met honderden karkassen.

Honderden walvissen overleefden het niet - AFP / M. Melville

Dieren kalmeren

Vrijwilligers slaagden er wel in om de meerderheid van de tweede groep opnieuw in de zee te krijgen tijdens hoogtij. Het is geen eenvoudige opdracht om de grienden te verplaatsen, die twee ton wegen en zes meter lang zijn. Zeventien dieren vochten gisteren nog voor hun leven op de droogte.

Vrijwilligers probeerden ze nat te houden met handdoeken en kinderen kwamen liedjes zingen om de gestresseerde dieren te kalmeren. Milieuorganisatie Project Jonah volgt de dieren die wel in de zee raakten op de voet met de hulp van een vliegtuigje.

Mensenketting in de zee

Om te voorkomen dat de walvissen terug naar het strand kwamen, vormden de Nieuw-Zeelanders een mensenketting in de zee. Toch is dat geen garantie, want de grienden bevinden zich nog altijd in de baai en kunnen dus weer aanspoelen.

Vrijwilligers vormen een mensenketting in de zee - AFP / M. Melville

In Nieuw-Zeeland stranden wel vaker dolfijnen en walvissen. "Nu is de omvang choquerend", zegt de marinemilieudienst van Nieuw-Zeeland. Het gaat om de op twee na grootste stranding ooit. Wetenschappers zijn er nog niet achter gekomen hoe dat komt.

AFP / M. Melville

AFP / M. Melville