"Impact staking pak kleiner dan we op voorhand dachten"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De stakingsbereidheid op deze nationale stakingsdag is in de kmo's bijzonder klein. Slechts in vier procent van de kmo's wordt er gestaakt, zegt ondernemersorganisatie Unizo. Bij de middelgrote bedrijven, met meer dan 50 werknemers wordt er in een kwart van de ondernemingen het werk neergelegd. Daarmee is "de impact van de staking eigenlijk toch een pak kleiner dan we zelf gedacht hadden", reageert gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche. Dat wil volgens Van Assche niet zeggen dat er geen hinder is. Een derde van de bedrijven ondervindt wel degelijk last van de staking, vooral omdat in 10 à 15 procent van de gevallen werknemers te laat op het werk komen of leveringen niet kunnen plaatsvinden als gevolg van blokkades of bedrijventerreinen die zijn afgesloten, klinkt het.

"Dat kunnen we uiteraard op geen enkele manier aanvaarden. In het herenakkoord wordt duidelijk afgesproken dat werkwilligen mogen gaan werken en dat de economische activiteit die plaatsvindt niet nodeloos wordt gehinderd. We stellen toch maar weer vast dat daar door de vakbonden van wordt afgeweken", verklaart de Unizo-topman.

Volgens de ondernemersorganisatie was de staking absoluut niet noodzakelijk. Ze stelt voorts dat de informatie die door de vakbonden wordt doorgegeven, niet altijd helemaal correct is: "Men heeft het over koopkrachtdaling terwijl we zien dat er ook heel wat koopkrachtondersteunende maatregelen zijn geweest".

Van Assche is er naar eigen zeggen van overtuigd dat een akkoord met de vakbonden wel degelijk mogelijk is. Hij wijst er verder op dat de onderhandelingen over heel wat meer gaan dan over de lonen, zo is er bijvoorbeeld ook de eindeloopbaanproblematiek, de krapte op de arbeidsmarkt en de welvaartsvastheid van uitkeringen. "Het beste dat we kunnen doen om tegemoet te komen aan de bezorgdheden van de mensen die vandaag toch het werk hebben neergelegd, is om rond de tafel te komen en samen goed te proberen omschrijven wat het probleem nu eigenlijk is en hoe we dat op de best mogelijke manier kunnen oplossen", besluit de topman.

bron: Belga