Indiër doet er 30 jaar over om eigen bos te planten
Dit is het ongelooflijke verhaal van Jadav - Forest Man - Payeng die sinds 1979 bezig is aan het planten van een bos van 550 hectaren. Om te vergelijken: dit is groter dan het Central Park van New York. Zijn bomen zijn het verhaal van zijn leven, en dertig jaar hard werk. En wat nog gekker is, Payeng doet dit zonder enig ander gereedschap dan zijn handen.. één boom per keer.
Op het eiland van Majuli, in het noorden van India waar 150.000 mensen wonen, ligt het zeldzaamste en meest bizarre bos ter wereld is: het bos van Molaï.
Wegens een tekort aan bomen, en dus ook een tekort aan wortels die het land niet konden bijeenhouden, verloor het eiland van Majuli de afgelopen eeuw de helft van zijn grond door erosie. Het is ook de fout van de mens. In de dorpjes zijn er enorme dijken aangelegd om de rivier in bedwang te houden. Aan dit ritme had Majuli binnen 15 jaar kunnen verdwijnen. Maar dit was allemaal zonder Jadar Payeng gerekend, die om het probleem op te lossen duizenden bomen plantte. Dag na dag, jaar na jaar, heeft hij een enorme dosis geduld moeten opbrengen om zijn project in goede banen te leiden.
In 1979, na een reeks zware overstromingen op het eiland, droogden er duizenden waterslangen uit. Jadav legt aan de Times van India uit dat dit iets in hem heeft wakker geschud. "Er waren geen bomen om de slangen te beschermen. Dus dan ben ik maar gaan zitten, en beginnen huilen. Ik heb het Indiase Ministerie van Bossen gecontacteerd en heb hen gevraagd om bomen te komen planten. Het had geen zin om te proberen, lieten ze mij weten, er ging toch niks groeien. Juist omdat ik bleef aandringen, zeiden ze mij dat ik maar bamboe moest beginnen planten. En ook al was het moeilijk, ik heb het gedaan. En helemaal alleen."
De dertig jaar die hierop volgden, is Jadav bezig geweest met het planten van duizenden bomen, waaronder 300 hectaren bamboe! En maar goed ook want het harde werk heeft ook iets opgeleverd. Het eiland is dankzij Jadavs werk versterkt op een duurzame manier. Het bos zorgt voor een dubbel kiss-cool effect: in het bos leven weer verscheidene dieren die bedreigd waren, maar terug naar de regio zijn gekomen. Honderden olifanten en Bengaalse tijgers zijn hier nu koning te rijk.