Indonesië ruilt plastic flessen in voor bustickets

Busreizigers in de Indonesische stad Surabaya kunnen sinds kort betalen met plastic flessen. De stad heeft ophaalpunten geplaatst waar inwoners de flessen kunnen inwisselen voor tickets, maar ook op de bus zelf 'contant' betalen gaat. Surabaya wil tegen 2020 af van al haar plastic afval.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Beeld het je even in. Je wil de bus nemen naar de les en neemt dus tien plastic flessen mee in je rugzak, want die heb je nodig om je ticket te betalen. Het klinkt ongeloofwaardig, maar het is de realiteit in de Indonesische stad Surabaya. Daar heeft het stadsbestuur een amibitieus plan gelanceerd om het plastic afval een halt toe te roepen.

Concreet kunnen inwoners plastic flessen inruilen voor vervoersbewijzen voor de bus. Een rit van twee uur kost tien plastic bekers of vijf flessen, afhankelijk van hun grootte. Op verschillende plaatsen in de stad staan inzamelpunten opgesteld, maar passagiers kunnen ook de buschauffeur rechtstreeks betalen. Elke bus kan zo'n 250 kilogram aan afval meevoeren. Per maand komt dat neer op 7,5 ton.

400 ton plastic afval per dag

Surabaya is de eerste stad in Indonesië die het systeem implementeert. Tegen 2020 wil het verlost zijn van al het plastic afval op straat, maar daarvoor moet er nog veel werk verricht worden. Cijfers van de stad stellen dat 15%, of zo'n 400 ton, van het dagelijkse afval plastic is. "Indonesië is een van de grootste bijdragers ter wereld aan plastic afvalberg. Met dit initiatief willen we de bevolking bewust maken van de impact op het milieu", zegt Irvan Wahyu Drajad, hoofd van departement mobiliteit van de stad aan Reuters.

Het systeem ruimt niet alleen de straten van Surabaya op, het levert de stad ook iets op. De stadsdiensten verwijderen de stoppen en etikketen van alle flessen en laten afvalverwerkingsbedrijven daarna bieden op de hoop plastic. De opbrengst daarvan gaat naar de financiering van het busproject en de ondersteuning van groene zones in de stad.