Infrabel-werknemers overtraden interne regels, maar "geen sprake van corruptie"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Verschillende medewerkers van Infrabel hebben een te nauw contact gehad met vijf bedrijven, waardoor die eenvoudiger een kartel konden vormen en aanbestedingen van Infrabel onder elkaar verdelen. Eén werknemer van de spoorinfrastructuurbeheerder deelde vertrouwelijke en gevoelige informatie. Tegen die persoon werden "zware disciplinaire sancties genomen", maar Infrabel stelt dat van corruptie geen sprake was. De Belgische Mededingingsautoriteit heeft voor 1,78 miljoen euro boetes opgelegd wegens kartelvorming door vijf bedrijven. De betrokken bedrijven (ABB NV, Siemens NV, AEG Belgium, Schneider Electric Energy Belgium NV en Sécheron SA) spraken voor elke aanbesteding af welk bedrijf zou winnen. Hun prijsvoorstellen waren zo berekend dat de aanbesteding telkens werd binnengehaald door het bedrijf dat ze eerder hadden aangewezen.

Opvallend is de rol van Infrabel-medewerkers in het verhaal. De concurrentiewaakhond stelde vast dat Infrabel-personeel gevoelige informatie overmaakte aan de geviseerde bedrijven. Het ging onder meer over lopende en toekomstige plannen en officieuze informatie over toekomstige aanbestedingen, het budget van projecten en zelfs over prijzen van concurrenten. Dat alles maakte het voor de bedrijven eenvoudiger om een kartel te vormen, aldus de mededingingsautoriteit.

In een reactie bevestigt de spoorinfrastructuurbeheerder dat "verschillende werknemers, zonder medeweten van hun hiërarchie en in volledige overtreding van alle interne regels, een te nauw contact hadden met de betrokken inschrijvers". Infrabel stelt echter dat "geen corruptie en persoonlijke verrijking werd vastgesteld". Een enkele werknemer heeft vertrouwelijke en gevoelige informatie overgemaakt. "Van zodra deze feiten gekend waren, werden zware disciplinaire sancties genomen tegen de betrokken persoon". Wat die sancties inhouden, wil Infrabel niet meedelen.

Infrabel heeft inmiddels maatregelen genomen om "collusie tussen zijn werknemers en zijn leveranciers" te voorkomen. Een nieuwe structuur om de aankopen te centraliseren werd intussen opgericht. Bovendien zal Infrabel er alles aan doen om de geleden schade, de meerkosten door de kartelvorming dus, te verhalen op de leden van het kartel. De mogelijkheid om te dagvaarden wordt bestudeerd, klinkt het. Hoe groot de geleden schade is, wil Infrabel niet zeggen.

bron: Belga