Italiaans dorp dekt kruisbeelden af op graven om andersgelovigen niet te bruuskeren

Verbijstering in het Italiaanse dorpje Pieve di Cento. Iemand gaf er opdracht de kruizen op graven af te schermen met een zwart laken, schrijft il Giornale. De maatregel zou nodig zijn om de weinige moslims in het dorp niet voor het hoofd te stoten.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 1 min.

Ruim 9 op de 10 mensen in de regio noemt zichzelf rooms-katholiek. De locals waren dan ook stomverbaasd toen zij de zwarte lakens zagen bij het kerkhof van Pieve di Cento, een klein bergdorpje met 7.000 inwoners, waar kruisbeelden mee werden afgeschermd.

Werken aan de kapel

Er wordt gewerkt aan de kapel bij de dodenakker, en andersgelovige arbeiders zouden weleens onbedoeld de christelijke kruizen in beeld kunnen krijgen.

Rechtse en katholieke politici waren, zoals verwacht mocht worden, razend. In de regio domineert links, wat de naburige stad Bologna de bijnaam La Rossa (De Rode) opleverde.

Wetsvoorstel voor verplichte kruisbeelden

Italië worstelt al langer met zijn toenemende multireligiositeit. In 2018 diende minister Matteo Salvini van Binnenlandse Zaken een wetsvoorstel in voor verplichte kruisbeelden.

Jezus aan het kruis moest hangen in alle openbare gebouwen zoals treinstations, universiteiten en luchthavens.

Salvini's voorstel werd toen weggehoond als een poging om "het symbool van liefde voor de vijand en onvoorwaardelijk welkom" te politiseren.