Je buikgevoel helpt je om gevaren in te schatten en fouten te vermijden
Onderzoekers van de Eidgenössische Technische Hochschule van Zürich hebben wetenschappelijk bewijs gevonden dat het buikgevoel belangrijk is. Dat blijkt uit een studie die ze hebben gedaan op ratten waarbij de nervus vagus, ofwel zwervende zenuw, werd doorgesneden.
De zwervende zenuw verstuurt signalen vanuit de maag naar de hersenen en is verantwoordelijk voor het buikgevoel. Bij de onderzochte ratten werd deze zenuw doorgesneden. Uit de studie bleek dat ratten bij wie de zwervende zenuw was doorgesneden gevaar minder goed konden inschatten. Ze werden minder voorzichtig en het duurt langer vooraleer deze ratten een stimulus te associëren met een reactie, wat erop kan duiden dat het negeren van je buikgevoel kan leiden tot het maken van dezelfde fouten.
"De reactie op angst lijkt onderworpen te zijn aan signalen vanuit de buik naar de hersenen", zegt Urs Meyer, de leider van het onderzoek. "Dit is de eerste keer dat we kunnen aantonen dat een verstoring van signalen vanuit de buik een gedragsverandering met zich meebrengt. Traditioneel werd gedacht dat enkel hersenprikkels verantwoordelijk zijn voor gedragswijzigingen."
De studie toont ook duidelijk aan dat de maag een rol speelt in hoe we met angst omgaan, al is nog niet duidelijk welke signalen de maag juist verstuurt. De wetenschappers hopen dat ze in verdere onderzoeken de rol van de vagus nervus en de communicatie tussen lichaam en brein beter kunnen begrijpen.