Je eten smaakt slechter bij kaarslicht, zegt de wetenschap
Bij een perfecte date hoort een aangename gesprekspartner, een frisse adem, een lekker hapje of drankje en... geen verblindende spots, maar romantisch kaarslicht. Maar wat als dat laatste er nu voor zorgt dat je eten niet meer zo goed smaakt? Volgens psychologen van de Universiteit van Maastricht laat je de lichten tijdens een afspraakje beter aan. Althans, als je ten volle van je eten wil genieten. Ze publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Food Quality and Preference.
Smaakintensiteit
De Nederlandse onderzoekers namen de proef op de som en lieten 138 deelnemers een viergangenmenu verorberen onder verschillende lichtomstandigheden. Denkend dat ze deel uitmaakten van een testpanel voor een nieuw menu, moesten de eters de smaakintensiteit van het eten een score van 1 tot 9 toebedelen.
Hoewel over smaak niet te twisten valt, waren de resultaten duidelijk: de smaken werden bij een felle lichtomgeving als intenser ervaren dan bij gedimde lichten. De verklaring schuilt waarschijnlijk in het feit dat verschillende zintuigen, dus ook de ogen, samenwerken om een gerecht volledig te ervaren.
Food Quality and Preference / Sciencedirect.com
Bovendien werden de deelnemers ook gevraagd om een score te geven aan de lichtomstandigheden. Wat bleek? De felle lichten werden niet minder gesmaakt dan de gedimde lichten. Als restaurant heb je er dus enkel baat bij om de dimknop onaangeroerd te laten zodat de smaken van je chef des te beter uitkomen. En, je kan je afspraakje nóg dieper in de ogen kijken.