Of je graag alcohol lust, is genetisch bepaald

door
Roald
Leestijd 2 min.

Hoe wij alcohol smaken, is afhankelijk van de codering van een bepaald gen. Dat besloot Dr. John E. Hayes van het Sensory Evaluation Center aan de Penn State University in een nieuwe studie toen hij ontdekte dat de deelnemers met een bepaalde versie van een smaakreceptor een acoholische drank minder bitter proefden dan anderen.

Er zijn 25 genen in de smaakpapillen op onze tong die gebruikt worden om bitterheid te herkennen. Hayes en zijn team bestudeerden twee varianten van deze genen, die bekend staan als TAS2R13 en TAS2R38 samen met een ander gen, TRPV1, dat prikken of branden in de mond herkent.

Iedereen heeft twee kopieën van TAS2R38 en hun gevoeligheid voor bitter is gebaseerd op hoe de genen worden gecodeerd. De 93 deelnemers moesten een drank met een alcoholpercentage van 16% proeven en uitspugen. Daarna quoteerden ze de intensiteit van de drank en werden de reacties van hun tongen geëvalueerd.

Degenen met twee exemplaren van de meest gevoelige variant van TAS2R38 vonden het drankje het meest bitter smaken, degenen met twee exemplaren van de minst gevoelige variant vonden het drankje het minst bitter smaken.

"We vermoeden dat ongeveer 25% van de bevolking de echt gevoelige genen heeft, 25% zijn eerder ongevoelig en 50% zit er tussenin," zei Hayes volgens Mashable.

TAS2R38 is ook verantwoordelijk voor het lusten van kool, boerenkool en koffie. Hayes wil nu uitzoeken of mensen wiens genen ervoor zorgen dat ze alcohol gemakkelijker tolereren ook meer kans hebben om verslaafd te raken.

De studie werd gepubliceerd in het tijdschrift Alcoholism: Clinical and Experimental Research