Je stoelgang vertelt hoe gezond je bent
In 1998 ontwikkelden Stephen Lewis en Ken Heaten van de Universiteit van Bristol een fecaliënschaal, variërend van constipatie (type 1) tot diarree (type 7). Dankzij de grafiek kunnen mensen hun arts duidelijk maken wat zij in het toilet zien, zonder daarbij eigen materiaal te moeten voorzien.
Foto Wikipedia
Droge vs. waterige ontlasting
Idealiter zouden je uitwerpselen gemakkelijk moeten passeren, zonder inspanning en zonder grote urgentie. Wanneer je hard duwt om droge ontlasting te laten passeren, verhoog je het risico op aambeien en op scheurtjes in de anus. Waterige ontlasting kan dan weer geassocieerd worden met darminfecties. Het kan onder andere wijzen op een darmparasiet zoals Giardia of een ontstekingsaandoening zoals de ziekte van Crohn. Wanneer je langdurig last hebt van een van deze twee soorten ontlasting, raadpleeg je het best een arts.
Het belang van vezels
Er zijn verschillende factoren die een invloed hebben op je stoelgang. Zo verhoogt vezelrijk voedsel het volume van de ontlasting, verzacht het deze en stimuleert het een snellere doorgang. Zorg dus dat je dagelijks genoeg vezels binnenkrijgt, want het maakt je stoelgang comfortabeler en gezonder.