Johnson blokt nieuw Schots onafhankelijkheidsreferendum af

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Britse premier Boris Johnson weigert het licht op groen te zetten voor een nieuw onafhankelijkheidsreferendum in Schotland. Hij heeft de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon daar schriftelijk van op de hoogte gebracht. Meteen na de verkiezingen van 12 december maakte Nicola Sturgeon duidelijk dat de Schotten dit jaar nog een nieuw onafhankelijkheidsreferendum willen. Haar partij, de nationalistische Scottish National Party, had de verkiezingen in Schotland net overtuigend gewonnen: de SNP haalde 47 van de 59 Schotse zitjes in Westminster binnen, een krachttoer.

Een week later richtte Sturgeon zich in een brief aan de Britse premier Boris Johnson. Daarin vroeg ze om Schotland de bevoegdheden over te hevelen die nodig zijn om een referendum te organiseren. Maar de Schotse kreeg een nul op het rekest: Johnson schreef haar vandaag een brief terug, waarin hij haar verzoek weigert. Een nieuw onafhankelijkheidsreferendum "zou de politieke stagnatie die Schotland het laatste decennium heeft gekend, alleen nog maar verergeren", vindt Johnson.

Bovendien had Sturgeon na de vorige volksbevraging beloofd dat het een "één keer in een generatie-referendum" betrof, bracht de premier in herinnering. "De Schotten hebben beslist om ons Verenigd Koninkrijk samen te houden, een resultaat dat zowel de Schotse als de Britse regering moeten respecteren."

Sturgeon reageert misnoegd. "Een onhoudbare en zelfvernietigende positie", noemt ze de houding van Jonson. "De unie in Westminster kan niet behouden blijven zonder wederzijdse toestemming. De democratie zal overwinnen. De enige vraag is hoe lang het zal duren vooraleer de Tories en de rest van het establishment beseffen dat ze het onvermijdelijke moeten aanvaarden."

De Schotse regering beraadt zich en wil voor het einde van de maand verdere stappen ondernemen, zei Sturgeon nog. Het SNP-kopstuk wil het Schotse parlement intussen vragen "het Schotse recht op zelfbeschikking" kracht bij te zetten.

In 2014 stemde 55 procent van de Schotten tegen de onafhankelijkheid. Maar sindsdien heeft het Verenigd Koninkrijk beslist om uit de EU te stappen, waar de Schotten dan weer massaal tegen gestemd hebben. Bovendien is premier Johnson erg onpopulair in Edinburgh en omstreken. Volgens de meest recente peilingen zou 48 procent van de Schotten nu voor de onafhankelijkheid stemmen. Volgens jaar zijn er Schotse parlementsverkiezingen.

bron: Belga