Jongeren massaal aan de bril door smartphone
Een oogbal hoort rond te zijn, legt de Nederlandse oogheelkundige en onderzoeker Caroline Klaver uit. "Maar een oog past zich aan aan wat het ziet. Als je vaak naar dingen kijkt die dichtbij zijn, zoals een smartphone, dan wordt een oogbal ovaler." Dat doet het oog om zich niet te erg te hoeven inspannen. "Een oogbal die ovaal wordt, kan bijziendheid opleveren: mensen die bijziend zijn, kunnen van dichtbij wel scherp zien, maar verder weg niet", licht Klaver toe.
Slechtziend
Volgens de onderzoeker speelt het massale gebruik van smartphones en tablets een cruciale rol. "Door de toestellen gaan steeds meer brilletjes richting de min", klinkt het bezorgd. "Als je bijziendheid ontwikkelt die - 6 of meer is, dan is de kans één op drie dat je in je latere leven slechtziend zal worden."
20-20-2
Volgens Caroline Klaver kan je de verstrekkende gevolgen echter deels voorkomen. Ze riep de 20-20-2-regel in het leven. Na 20 minuten op je smartphone, tablet, of boek, las je een pauze in van 20 seconden: even rondlopen, in de verte kijken, etc. Het cijfer 2 staat voor twee uur per dag dat je naar buiten moet. "Hoewel veel jongeren boven de 13 jaar vaak binnenshuis blijven, kan een frisse neus ophalen bijzonder nuttig zijn: zo kan je compenseren dat je veel dichtbij kijkt."