Juncker pleit voor meer Europa

Voorzitter Jean-Claude Juncker heeft met zijn State of the Union het politieke werkjaar van de Europese Commissie afgetrapt. Het was vooral uitkijken naar zijn visie op enkele cruciale dossiers zoals de verdieping van de eurozone, migratie, werkgelegenheid en de relaties met Turkije.
door
Belga
Leestijd 2 min.

De toon was alvast positief. “Europa heeft opnieuw de wind in de zeilen. We hebben nu een window of opportunity, maar dat zal niet eeuwig openblijven.” Volgens Juncker is het nu het moment om de burgers te overtuigen van de meerwaarde van het Europees project, nog voor de verkiezingen van 2019.

“Vinniger worden”

Belangrijk is dat de euro de eenheidsmunt van de hele EU wordt. Maar, zei Juncker, dan moet de Economische en Monetaire Unie wel “vinniger” worden. Daarom is hij een voorstander om het noodfonds ESM om te vormen tot tot een Europees Monetair Fonds en een Europese minister van Economie en Financiën in het leven te roepen. In een aparte begroting of een parlement voor de eurozone ziet de Luxemburger evenwel geen brood.

Fort Europa

Wat migratie betreft, zei Juncker dat “Europa nooit een fort Europa zal worden”. Hij pleit voor solidariteit, ten behoeve van mensen die echt bescherming nodig hebben. De voorzitter riep de lidstaten op hun solidariteit met Afrika niet te laten varen. Juncker haalde verschillende keren uit naar de Turkse machtshebbers. Het is hoe dat ook uitgesloten dat Turkije in de nabije toekomst lid zal worden van de EU.

Verder moeten alle Europeanen gelijke kansen hebben in het Europa van de toekomst, klinkt het. Om de Europese regels over arbeidsmobiliteit te stroomlijnen, wil de Commissievoorzitter een nieuwe Europese arbeidsmarktautoriteit oprichten. Dat voorstel concretiseren is een opdracht voor de Belgische commissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen (CD&V).

Brexit

Tenslotte blikte Juncker vooruit op de brexit, die op 30 maart 2019 een feit zal zijn. Hij wil die dag een Europese top origaniseren waar de leiders van de 27 lidstaten zich engageren voor een “meer verenigd, sterk en democratisch Europa”, zodat “de Europeanen wakker worden in een Unie waar we allemaal onze waarden naleven”.