Kandidaat-huurders sturen almaar vaker hun kat

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bijna een derde van de Vlaamse vastgoedmakelaars geeft aan dat bij een kwart tot de helft van de geplande bezoeken de kandidaat niet komt opdagen, zonder vooraf te verwittigen. "Dit heeft nefaste gevolgen voor zowel de makelaar, de huidige bewoner, als andere kandidaat-huurders", aldus koepelorganisatie Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV). Een op de vijf Vlamingen huurt, maar die huurders blijken almaar nonchalanter te worden als het over huisbezoeken gaat, zo zegt BIV. "Kandidaat-huurders maken een afspraak met een vastgoedkantoor, maar komen gewoonweg niet opdagen en laten na om de annulering aan de vastgoedmakelaar te melden", klinkt het.

Zo zegt een meerderheid van de makelaars minstens bij een op de tien geplande bezoeken toch geen bezoekers te ontvangen. Een derde geeft aan dat in een kwart tot de helft van de gevallen niemand komt opdagen.

Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars benadrukt dat het niet komen opdagen op plaatsbezoeken zonder voorafgaandelijke verwittiging nefaste gevolgen heeft voor zowel de makelaar als de huidige bewoner, die zich steeds beschikbaar moeten stellen. "Het maakt dat ook de zoektocht van andere kandidaten die wel correct handelen, langer aansleept", aldus Stefaan Leliaert, voorzitter van BIV.

Vaak plannen kandidaat-huurders meerdere plaatsbezoeken en staan ze er niet bij stil om de vastgoedmakelaar in te lichten van zodra ze hun droomwoning hebben gevonden, aldus het BIV. "Soms voelt de vastgoedmakelaar zich genoodzaakt om een waarborgsom aan de kandidaat-huurder te vragen voor een plaatsbezoek, maar gezien hij geen contractuele band heeft met de kandidaat-huurder, stelt ook dit deontologisch een probleem", klinkt het.

Het BIV doet ook een oproep aan de minister bevoegd voor Consumentenzaken om "samen naar een sluitende oplossing te zoeken om dit probleem in te dijken".

bron: Belga