Kastelen, kuitenbijters en kalkrotsen: de vijf leukste looproutes in België

Trainen voor een marathon kan al snel saai en eentonig worden als je steeds dezelfde route loopt. Het verlaten van de platgetreden paden werkt niet alleen motiverend, maar zorgt er ook voor dat je de Belgische bossen van een andere kant leert kennen. Twee vliegen in één klap. We zetten de mooiste looproutes op een rijtje.
door
Mare
Leestijd 1 min.

1. Zoniënwoud

Het Zoniënwoud is een prachtige, groene oase te midden van de drukke stad. Je hebt hier verschillende routes op elk niveau, beginnend vanaf vijf kilometer en gaande tot de flinke afstand van twintig kilometer. Let wel op: het Zoniënwoud is niet voor doetjes. Ondergetekende heeft de vele heuvels die je onderweg tegenkomt al meer dan eens vervloekt. Maar het mooie landschap met enkele idyllische vijvers, een oud klooster en de nodige fauna en flora maakt natuurlijk wel veel goed.

2. Sightjogging in Brussel

Hou je van een unieke uitdaging? Dan is deze sightjogging ongetwijfeld wat voor jou. Samen met een gids ontdek je al lopend de belangrijkste bezienswaardigheden in de hoofdstad. Onderweg krijg je van de gids tal van leuke anekdotes en achtergrondinformatie mee die jouw zeurende spieren met gemak het zwijgen opleggen. Je kan kiezen voor een route die je dwars door het historisch centrum loodst, eentje door de Europese wijk of een route langs alle plaatsen die ooit belangrijk waren voor ons koningshuis. Het goede nieuws is dat je niet in topvorm hoeft te zijn om je aan deze uitdaging te wagen. Elke tocht is 8 à 9 kilometer lang en wordt in een rustig tempo afgelegd. Hou je niet zo van lopen? Dan kan je Brussel al fietsend verkennen.

3. Tivolipark in Mechelen

Romantisch kronkelende paadjes, imposante eikenbomen en een indrukwekkend kasteel: dat zijn de drie grote troeven die je al joggend ontdekt in het negentiende-eeuwse kasteeldomein van het Mechelse Tivolipark. Hier kies je tussen looproutes van 800, 1.000 en 1.300 meter, maar niets houd je tegen om ze gewoon alle drie te combineren. Leuk om te weten: dit park dankt zijn naam aan het gelijknamige Italiaanse stadje, dat destijds grote indruk maakte op de toenmalige landeigenaar.

4. Limburgse Duinengordel

Liefhebbers ven grote en hoge landduinen moeten niet aan de kust, maar in de Limburgse Duinengordel zijn. Dit 3.000 hectare groot domein strekt zich uit over vier gemeenten en biedt drie fantastisch mooie looproutes dwars door een gevarieerd bos- en duinenlandschap. Onderweg kun je niet alleen genieten van prachtige zandduinen, vennen, weiden en bossen, maar aandachtige lopers die de ogen en oren open houden kunnen ook heel wat wilde dieren spotten.

5. Natuurreservaat van Champalle en Poilvache

Deze route is enkel geschikt voor avonturiers die niet terugschrikken voor een stevige helling en een ongelijkmatig parcours. De 13 kilometer lange route door het prachtige natuurreservaat van Champelle en Poilvache loopt langs de oevers van de Maas, waar prachtige kalkrotsen omhoog rijzen. Op die rotsen bevinden zich de indrukwekkende burchtruïnes van Poilvache, die je via steile bospaadjes kunt bereiken.

Mare Hotterbeekx

Meer weten? Volg ons via Twitter (@Road2Nymare - @Road2Nycamille) en op http://metrotime.be/road2ny/,  via Facebook-pagina's of Instagram-feed (@metrobelgie - @metrobelgique)