KBC stuurt personeel naar scholen om "financiële geletterdheid" te geven

door
Belga
Leestijd 2 min.

Secundaire scholen kunnen voortaan bij KBC een lesgever bestellen die gratis lessen komt geven in "financiële geletterdheid". Dat meldt de bank in een persbericht. De bank belooft tijdens de lessen geen KBC-logo's te gebruiken en ook geen KBC-diensten te promoten. Naar eigen zeggen plande KBC al meer dan 200 lessen. De lesgevers zijn KBC-medewerkers, vooral jonge mensen met een onderwijsdiploma, die daarvoor werd gescreend en geselecteerd. "De jongste jaren kreeg KBC steeds vaker de vraag van secundaire scholen en hogescholen om les te komen geven over bankzaken. KBC maakt daarom werk van een verdere stroomlijning van de huidige inspanningen", zegt de bank. "Niet alleen scholen zijn vragende partij, maar we krijgen ook aanvragen van ziekenhuizen, non-profit, en andere verenigingen. Zoveel zelfs dat de agenda voor dit schooljaar al zeer goed gevuld is."

KBC richt zich in eerste instantie op middelbare scholen in het ASO, TSO, BSO en KSO. Vanaf volgend academiejaar komt er ook een aanbod voor hogescholen en universiteiten. De bank stelde drie lespakketten samen, aangepast aan de doelgroepen en conform de eindtermen. Leerlingen krijgen op twee uur tijd onder meer informatie over betalen, lenen, verzekeren, sparen en beleggen. Leerlingen in economische richtingen krijgen ook een casestudy over het oprichten van een eigen zaak.

Is het wel een goed idee om commerciële bankiers voor de klas te zetten? "Het is belangrijk dat de lessen in overeenstemming zijn met het opvoedingsproject van de school", zegt Marijke Van Bogaert van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. "We hopen dat KBC doet wat ze belooft en neutrale, niet-commerciële informatie brengt." De scholen kunnen dat volgens haar best vooraf goed aftoetsen, maar ze zijn vrij om wel of niet op het aanbod in te gaan. Wel wijst Van Bogaert erop dat ook de neutrale beurswaakhond FSMA informatie heeft voor scholen.

bron: Belga