Kersverse veganist? Zo krijg je toch genoeg eiwitten binnen
Als veganist heb je iets meer kennis over voeding nodig dan mensen die wel dierlijke producten eten. Die bevatten namelijk alle aminozuren, de bouwstenen van eiwitten.
Bij plantaardige producten is dat bijna nooit het geval, maar daar valt gemakkelijk een mouw aan te passen. Slim combineren is de boodschap. Je hoeft namelijk niet bij elke hap alle aminozuren binnen te krijgen, je lichaam is slim genoeg om ze zelf samen te stellen.
1. Quinoa
Foto Pexels
Deze van oorsprong Zuid-Amerikaanse plant is zowat de Heilige Graal der veganisten. Het is een van de enige plantaardige eiwitbronnen die alle essentiële (die het menselijk lichaam niet zelf kan aanmaken) aminozuren bevat. Qua eiwitprofiel lijkt quinoa zelfs op melk. Naast een heleboel proteïne bevat het ook vezels, ijzer en magnesium, wat meteen verklaart waarom het geldt als 'superfood' bij uitstek.
2. Soja
Foto Pexels
Soja bevat net als quinoa alle essentiële aminozuren, en dat in tegenstelling tot andere bonensoorten. In de praktijk wordt soja meestal bewerkt tot tempeh, natto of tofu. Dat laatste is veruit het meest gebruikte sojaproduct. Een goede tip voor wie belang hecht aan het proteïnegehalte ervan: hoe harder de tofu, hoe meer eiwitten hij bevat.