Kijk eens goed: deze beestjes zitten overal op en rond u
Dankzij de elektronenmicroscoop kunnen we de wereld rondom ons bekijken zoals hij echt is. Organismen die mensen elke dag aantreffen maar normaal moeilijk van dichtbij goed te zien zijn of zelfs te klein zijn om met het blote oog te zien, zijn plotseling perfect zichtbaar en klaar om jouw verwondering (of nachtmerries) te stimuleren.
Foto: Bruce Wetzel en Harry Schaefer via Wikimedia Commons
SCHISTOSOMA MANSONI - een tropische parasitaire worm waarmee jaarlijks meer dan 200 miljoen mensen besmet raken. De worm dringt de huid binnen en legt eieren in de bloedvaten.
Foto: Wikimedia Commons
DROSOPHILA MELONGASTER - De gewone fruitvlieg.
Foto: CDC
CIMEX LECTULARIUS - De bedwants: Deze 5 tot 6mm lange insecten hebben een lang monddeel dat hier digitaal is ingekleurd. Dit monddeel gebruiken ze om jouw bloed te drinken terwijl je slaapt. Er bestaan ook andere soorten die exclusief smullen van het bloed van dieren.
Foto: CDC
ANOPHELES GAMBIAE - soort mug: Deze soort steekmug is in Afrika de belangrijkste factor in de verspreiding van malaria.
Foto: BARC/USDA
LEPTINOTARSA DECEMLINEATA - een larve van de coloradokever: De larven van deze kever zorgen voor grote schade aan verschillende gewassen, maar ze zijn vooral dol op aardappelen.
Foto: Truly Mouth
PEDICULUS HUMANUS CAPITIS - de hoofdluis: Je ziet het insect een haar beklimmen, het leeft van jouw bloed dat wordt opgezogen door de zuigende steeksnuit.
Foto: Wikimedia Commons
LORRYIA FORMOSA - de gele mijt: Net zoals de andere foto's wordt het insect bevroren om het daarna te kunnen scannen met een elektronenmicroscoop.
Foto: ESA/Dr. Ralph O. Schill via NASA
TARDIGRADA - de waterbeer: Deze kleine diertjes kunnen de meeste extreme omgevingsomstandigheden overwinnen. Straling, een bad in zuur, vacuüm, niets houdt hun tegen.
Foto: Rodger Evans (CC BY-ND 2.0)
Extreme close-up van een larve.
Foto: CDC
LOXOSCELES RECLUSA - de vioolspin: Deze spin kan bijten en is bovendoen giftig, een beet van deze achtpotige kan necrotische wonden veroorzaken waardoor het weefsel rond de beet afsterft.