Kinderen zonder schoenen presteren beter op school

Blootvoetse kinderen zorgen misschien voor een zweetluchtje in de klas, maar presteren wel beter, zo blijkt uit een studie van universiteit van Bournemouth. De leerlingen gedragen zich ook beter, zijn enthousiaster en als klap op de vuurpijl moet de school minder uitgeven aan schoonmaakmiddelen. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

De onderzoekers hebben tien jaar lang tienduizenden kinderen uit 25 landen bestudeerd. Ze ontdekten dat de leerlingen niet alleen betere resultaten haalden, maar ze gedroegen zich ook rustiger. Daardoor konden de kinderen zich beter concentreren, namen ze actiever deel aan de lessen en lazen ze meer. Bovendien komen de kinderen vroeger toe op school en vertrekken ze later naar huis. In totaal winnen ze op die manier dagelijks gemiddeld een halfuur studietijd.

Volgens de experts zorgt de simpele maatregel ervoor dat de kinderen zich meer ontspannen en 'thuis' voelen. "Kinderen zonder schoenen zitten veel liever op de grond en gaan ze sneller lezen", bevestigt professor Stephen Heppell, die het onderzoek leidde. "De laatste plek waar een kind wil zitten, is op een harde stoel. Dat zien we thuis ook: maar liefst 95% van de ondervraagde kinderen leest daar ook niet op een stoel. Of als ze bijvoorbeeld op reis gaan, lezen ze bijna altijd liggend. Hoe meer het klaslokaal lijkt op de thuissituatie, hoe meer ze zullen lezen."

Een extra voordeel van de schoenloze lessen is dat de scholen kunnen besparen. "We merkten dat scholen gemiddeld 20% minder besteedden aan schoonmaakmiddelen", besluit Heppell.

Foto Belga / D. Stockman