Kindsoldaten mogen terug naar hun ouders
De Colombiaanse guerrillabeweging Farc heeft ermee ingestemd kindsoldaten vrij te laten. De kinderen zullen herenigd worden met hun families en een opleiding krijgen.
De terreurbeweging rekruteert al sinds jaar en dag kinderen vanaf 8 jaar om hen in te zetten als soldaten en informanten. Zo'n 3.000 Farc-leden zouden jonger zijn dan 18 jaar. Vaak werden die kinderen ontvoerd en gedwongen te vechten.
Sinds november 2012 vinden er in Cuba vredesgesprekken plaats tussen de Colombiaanse overheid en de rebellen. Afgelopen zondag hebben beide partijen een gezamenlijke verklaring de wereld ingestuurd. Daarin staat te lezen dat de minderjarige strijders de Farc geleidelijk zullen verlaten.
Ongestraft
«We hebben een historische overeenkomst bereikt om kinderen uit de oorlog te halen», zo schreef de Colombiaanse president Juan Manuel Santos op Twitter. De onderhandelaars kwamen overeen dat leden van de Farc onder de 14 jaar ongestraft zullen blijven, en leden van 14 tot 18 jaar zullen worden vrijgesproken van de beschuldigingen. In december bereikten de partijen ook een akkoord over herstelbetalingen aan de slachtoffers.
Halve eeuw
De Farc, die in de jaren 60 opgericht werd als militaire vleugel van de communistische partij, is de grootste en oudste guerrillabeweging in Latijns-Amerika. Ze controleerde ooit grote delen van Colombia. Door de jaren heen raakte de beweging verzwakt, maar de organisatie is nog steeds actief in 24 van de 32 Colombiaanse provincies met zo'n 8.000 strijders. Het conflict tussen Colombia en de Farc duurt al meer dan een halve eeuw, eiste al meer dan 220.000 levens en joeg bijna 5 miljoen mensen op de vlucht.
Lees meer over de Farc in deze reportage van Metro.
Foto's AFP / L. Robayo en G. Legaria