Kintsugi: de Japanse kunst van het gebroken servies

Scherven brengen geluk. Toch vindt niemand het leuk om z'n favoriete mok of theepot te moeten weggooien. En simpelweg lijmen is vaak niet effectief. Gelukkig komt de Japanse kunst met een oplossing. Je gebroken aardewerk wordt plots een pareltje.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 1 min.

Kintsugi

De term kintsugi betekent letterlijk 'gouden herstelling'. En dat is precies wat het is. De techniek is eeuwenoud. In de vijftiende eeuw brak de Shogon van Japan zijn favoriete theemok en hij eiste een esthetisch verantwoorde oplossing. Zijn ambachtslieden kwamen toen met een originele oplossing. In plaats van de schade te verstoppen, zetten ze die juist - letterlijk - in de verf. Ze overtrokken de gelijmde stukken met goud om de imperfecties te benadrukken.

Imperfectie troef

Kintsugi kent op dit moment een heropleving. Dat is ook niet abnormaal in een tijd waarin mensen opnieuw meer waarde gaan hechten aan imperfectie en ambachtswerk. Originele, oude stukken zijn te vinden op veilingen en online, maar daar betaal je ook wat voor. Wil je liever zelf aan de slag, dan zijn er heel wat instructiefilmpjes te vinden op het internet.