"Klimaatopwarming is enige oorzaak van extreem weer"
In 2016 verpulverde de planeet het oude warmterecord, en werd het het warmste jaar uit de moderne tijden. Daarnaast was er in Azië een extreme hittegolf, met temperaturen die in India tussen maart en mei 580 doden veroorzaakten, en abnormaal warm water voor de kust van Alaska, waardoor er steeds meer giftige algen zijn. Ook het Great Barrier Reef verbleekte meer dan ooit.
De recordtemperaturen aan de oppervlakte van de planeet "waren enkel mogelijk door een belangrijke antropogene opwarming", het gevolg van een menselijke interventie, klinkt het in het rapport.
Niet enkel natuurlijk
"Het was extreem onwaarschijnlijk dat enkel natuurlijke variabelen geleid hebben tot de waargenomen anomalieën", zeggen de onderzoekers. Het is de eerste keer dat wetenschappers stellen dat extreme klimatologische fenomenen zich niet hadden kunnen voordoen zonder de klimaatverandering. Het rapport werd gecontroleerd door een comité van wetenschappers voor publicatie.
Fundamentele verandering
Tot nu toe gingen wetenschappers ervan uit dat de klimaatverandering veroorzaakt door mensen, door bijvoorbeeld fossiele brandstoffen te verbruiken, het risico vergrootte op overstromingen, droogtes, stormen en andere extreme weerfenomenen. Maar nooit werd ze aangeduid als enige oorzaak. "Deze studie is een fundamentele verandering", zegt Jeff Rosenfeld, hoofdredacteur van het Bulletin of the American Meteorological Society, dat het werk publiceerde.