Klimaatspecialist haalt uit naar belangengroepen die maatregelen tegen opwarming blokkeren

door
Belga
Leestijd 2 min.

Valérie Masson-Delmottte, wereldwijd één van de meest gezaghebbende stemmen in het klimaatonderzoek, heeft vandaag aan de KU Leuven uitgehaald naar belangengroepen die beschikbare opties blokkeren om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Dat deed ze naar aanleiding van de uitreiking van een eredoctoraat. Andere obstakels zijn volgens haar de bestaande onverschilligheid, fatalisme en ontkenning van de opwarming. Masson-Delmotte is een paleoklimatologe die, aan de hand van gegevens uit ijskernen in Groenland en Antarctica, de klimaatveranderingen van de afgelopen honderdduizenden jaren bestudeerde. "Uit kennis over het klimaatverleden op aarde blijkt dat de veranderingen die we nu meemaken als gevolg van menselijke activiteiten brutaal en niet eerder voorkwamen. Op basis van deze kennis van vroegere evoluties en het feit dat klimaatmodellen, die in de jaren 80 werden opgesteld, correct bleken en momenteel op land en zee kunnen waargenomen worden, moet alle vertrouwen geven in de actuele projecties voor de toekomst", aldus de Franse onderzoekster, die wees op het feit dat de aarde nu al geconfronteerd wordt met "crisis na crisis" en onherstelbaar verlies van ecosystemen.

De wereld staat volgens Masson-Delmotte voor een in de geschiedenis nog niet eerder voorgekomen uitdaging, "die een nieuw bewustzijn, niew participatorische benaderingen en een nieuwe rol voor universiteiten" veronderstelt. Ze wees hierbij op de vele oplossingen die vanuit de academische wereld worden aangereikt om de broeikasgassen te verminderen tot klimaatneutraliteit.

"Het is mogelijk dit in praktijk te brengen, maar het gebeurt niet. De uitstoot van broeikasgassen blijft onverminderd stijgen, zelfs in Europa. De opwarming aanpakken is een zaak van verantwoordelijkheid zowel intergenerationeel als ten aanzien van gebieden die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatverandering en tegelijk over de minste middelen beschikken om er zich tegen te verweren."

Masson-Delmotte was een van de vijf vrouwen die vandaag aan de KU Leuven een eredoctoraat ontving. Die eer viel ook de Iraanse advocate en mensenrechtenactiviste Nasrin Sotoudeh te beurt, die wegens het uitzitten van een celstaf in Iran niet in Leuven aanwezig was. De andere nieuwe doctores honoris causa zijn de Noorse cardiologe Liv Hatle, chemisch ingenieur Mae Jemison die de eerste Afro-Amerikaanse vrouw in de ruimte was en tot slot Kimberlé Crenshaw, een Amerikaanse adovocate en burgerrechtenactiviste. Zij verrichtte baanbrekend rond gelijkheid en discriminatie en ligt aan de basis van het begrip "intersectionaliteit", dat verwijst naar discriminatie die voortvloeit uit meer dan één kwetsbaarheid zoals ras én gender.

bron: Belga