Klimaatverandering bedreigt Franse wijnen
Pieter Leroy is hoogleraar Milieu en Beleid aan de Universiteit van Nijmegen. Hij schat dat op lange termijn de zeespiegel in de streek van Bordeaux twee tot vier meter meer zal stijgen dan die van de Noordzee. Dat is niet enkel gevaarlijk voor ons, maar ook voor hetgeen waarvan de Fransen zo houden: hun wijn.
De klimaatverandering beïnvloedt op drie manieren de productie van wijn. Om te beginnen zou de stijgende hoeveelheid CO2 de fotosynthese verbeteren. Daardoor zouden de druiven beter kunnen groeien en kan de smaak veranderen. Daarnaast zal de rijpingsperiode verkorten als de temperatuur stijgt en zal het alcoholpercentage toenemen. Ten slotte zullen er meer droogtes komen die oogsten kunnen bedreigen.
Controle
De eerste twee gevolgen zijn niet meteen een bedreiging voor de wijnproductie, maar het probleem is dat er in Frankrijk een sterk controlesysteem is. Daardoor kunnen boeren zich niet aanpassen aan het klimaat.
Zo moet een wijn die het Bordeaux-label draagt aan heel wat vereisten voldoen. Het alcoholpercentage en de smaak moeten bijvoorbeeld hetzelfde blijven. Het feit dat de Fransen hun wijncultuur zo beschermen, zou hun weleens slecht kunnen uitkomen.