KMI kan voortaan thuiswerkalarm luiden

De volgende keer dat er in ons land een code oranje geldt voor gladheid op de wegen, zal het KMI een thuiswerkalarm afkondigen. De meldingen zullen opgedeeld worden per provincie. Aan de hand van het systeem kunnen bedrijven de beslissing of ze hun werknemers de dag nadien thuis laten werken. Het systeem moet de zware verkeersellende bij winterse weersomstandigheden verlichten.
door
Axelle.Lot
Leestijd 2 min.

Op 11 december zorgde sneeuw voor in totaal 1.300 kilometer file, waardoor duizenden mensen die dag langer in hun wagen zaten dan op het werk. Toen het KMI op donderdag 8 februari een code oranje voor de volgende dag aankondigde, riep minister Peeters bij wijze van proef werkgevers en werknemers op om aan thuis- of telewerk te doen. De sneeuwval bleef ‘s ochtends uit, maar door het alarm waren de files beperkt tot 20 kilometer. Het tegenovergestelde speelde zich begin deze maand af, waardoor het te laat was om een thuiswerkalarm af te kondigen.

Nu is er dus een duidelijke procedure. Voortaan zal het KMI in het weerbericht van 17 uur kunnen melden of er de dag nadien een code oranje zal gelden. Omdat de weersomstandigheden lokaal kunnen verschillen, komt er een opdeling per provincie. Er wordt ook met tijdsperiodes van zes uur gewerkt. De dag zelf wordt de code oranje dan bevestigd of ingetrokken.

Het zijn de bedrijven die beslissen of er tot thuiswerk wordt overgegaan. «Noch de minister, noch het KMI heeft de ambitie om te zeggen ‘blijf thuis'», benadrukte de minister. Hij roept de bedrijven op om via het arbeidsreglement of een cao een specifieke regeling voor occasioneel telewerk uit te werken.

Peeters wil in een volgende fase met VRT, VTM, RTBF en RTL-TVi afspraken maken om na te gaan hoe ze het thuiswerkalarm in hun weerberichten kunnen ondersteunen.