"Korte mannen zijn bozer en gewelddadiger dan lange mannen"

Het is een populaire gedachte: korte mannen compenseren hun gebrek aan lengte met een grote mond, extreme ambitie en agressie. De geschiedenisboeken staan vol met kleine mannen die grootse zaken verrichtten. Maar bestaat dit 'Napoleon-complex' echt?
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 1 min.

Onderzoekers van het Center for Disease Control in Atlanta hebben aangetoond dat mannen die zich minder mannelijk voelen een groter risico lopen om gewelddadige en criminele activiteiten uit te voeren. Ze ondervroegen daarvoor 600 mannen tussen 18 en 50 jaar over de perceptie van mannelijk geslacht, zelfbeeld en gedrag in relatie tot drugsgebruik, geweld en criminaliteit.

Het bevestigt ook onderzoek van de universiteit van Oxford – waarin beweerd wordt dat een beperkte lengte gevoelens van kwetsbaarheid en paranoia kan verhogen

Napoleon-complex

Ook bekend als het 'Napoleon-complex', kan een lengteverlaging soms ertoe leiden dat mensen overcompenseren als het gaat om het vertonen van mannelijkheid, waaronder verhoogde agressie en kracht.

"Als je je kleiner voelt, voelen mensen zich paranoïde, wantrouwend en zullen ze eerder denken dat mensen ernaar staren of erover praten", beweert de studie van de Universiteit van Oxford.

Dit betekent natuurlijk niet dat elke lange man een vriendelijke reus is, net zoals het niet bevestigt dat elke man die als kort wordt beschouwd een enkelbijtende ruziezoeker is.

Dat gezegd hebbende, het biedt een interessante hypothese voor degenen die geloven dat kortere mannen meer kans hebben om ermee te beginnen.