Kortverhalen moeten wachtende pendelaars entertainen
Het wereldwijde web mag dan nog een oneindig grote hoeveelheid informatie bevatten, als je twintig minuten te vroeg bent voor je trein, kan zelfs je smartphone de verveling niet verhelpen. Wat je wel misschien kan opvrolijken is een kortverhaal, recht uit een automaat en voor de scherpe prijs van 0 euro.
60 centimeter lang, 8 centimer breed
Het idee is een voorstel van Vlaams parlementslid Meremans. Hij haalde de mosterd in Frankrijk, waar de kortverhaalautomaat' een onverhoopt groot succes werd.
Vorig jaar startte in Grenoble een project waarbij op drukbezochte plaatsen, zoals het station, een machine werd geplaatst waar je verhaaltjes uit kon halen. Je moest zelf invoeren hoeveel tijd je had om te lezen. Koos je bijvoorbeeld het drieminutenformaat', dan kreeg je een verhaal van zo'n 60 centimeter lang en 8 centimeter breed. De dienst werd gratis aangeboden.
Eind 2016 liep dit proefproject af en bleek dat het apparaat een gigantisch succes was. Daarom krijgen nu 35 stations in Frankrijk zo'n kortverhaalautomaat. Deze toestellen verspreiden maar liefst 5.000 verschillende verhalen die je op één, drie of vijf minuten - je mag zelf kiezen - kan uitlezen, inclusief sprookjes en poëzie.
"Extra kansen voor auteurs"
Gezien het succes van het apparaat bij onze zuiderburen, vraagt Meremans zich af of Vlaanderen ook met zo'n proefproject kan beginnen. "Tijdens onze drukke werkdagen is ontspanning met wat leesvoer zeker op zijn plaats. Een aantal mensen leest reeds een boek tijdens het pendelen, maar met het lezen van kortverhalen, bijvoorbeeld wanneer je moet wachten je op trein, kunnen we hopelijk de minder fervente lezer overtuigen tot meer cultuurconsumptie", aldus het parlementslid. "Daarnaast kunnen we beginnende auteurs extra kansen bieden met de verspreiding van hun kortverhalen."
Meremans legde het voorstel in de commissie Cultuur voor aan Vlaams cultuurminister Sven Gatz (Open Vld), die bezig is met een actieplan voor leesbevordering dat hij in maart zal voorstellen. De minister verklaarde eerst de financiële haalbaarheid van de kortverhaalautomaat' te willen onderzoeken. Daarna zal hij samenzitten met vervoersmaatschappijen of lokale overheden om te bekijken of het project ook praktisch realiseerbaar is.
NMBS is niet gekant tegen het voorstel, maar vindt het nog te vroeg om concrete beloftes aan te gaan. "Het is iets dat we op een later moment met de consessiehouders van onze automaten kunnen bespreken", aldus de spoorwegmaatschappij aan Metro.