Krant in Sri Lanka blaast gedrukte media nieuw leven in

door
Roald
Leestijd 2 min.

Mawbina, een krant in Sri Lanka, heeft het gevecht tegen dengue (tropische ziekte veroorzaakt door het dengue-virus via muggen en andere insecten) naar een nieuw niveau getild. Voor de nationale dengue week, schreven ze de gebruikelijke artikels over hoe je moet voorkomen dat je gebeten wordt door dengue-muggen. Maar deze keer gingen ze ook een stap verder. Ze produceerden posteradvertenties bedekt met citronella en hingen ze op in bushaltes. Citronella houdt de muggen weg en mensen konden dus bij elkaar gaan zitten bij de halte onder de beschermende geur van de advertenties. Daarmee vonden ze een nieuw doel voor gedrukte media. Wie zei ze er dat gedrukte media dood zouden zijn?

Het hoogtepunt van de campagne kwam er tijdens World Health Day op 7 april. Mensen lezen de krant in de vroege ochtend en 's avonds. Dat zijn tijdstippen waarop muggen niet actief zijn. De hele krant werd afgedrukt met inkt die werd gemengd met citronella. Hun bewering dat "elke letter de muggen doet stoppen met bijten" is dan ook 100% juist.

Voor de krant was het project een succes. De editie was uitverkocht op minder dan 10 uur met een omzetstijging van 30%.

Extra aandacht voor dengue, ook wel bekend als knokkelkoorts vanwege de ondraaglijke pijn, is nooit slecht. De ziekte is een bedreiging voor 40% van de wereldbevolking volgens de World Health Organisation. Hoewel dodelijke slachtoffers eerder zeldzaam zijn, kan de behandeling tegen de ziekte patiënten voor lange tijd uitschakelen.

Wereldwijd zijn er tussen de 50 en 100 miljoen infecties per jaar. Bovendien groeit de kans op besmetting nu het aantal van twee muggensoorten die vaak de ziekte dragen, toeneemt in de stedelijke omgevingen.

Er is geen vaccin voor dengue, en de muskietennetten die zo effectief in het bestrijden van malaria besmetting zijn geweest, werken niet tegen insectensoorten die bijten tijdens de dag. Sri Lanka was de eerste plaats waar overmatig gebruik van DDT leidde tot weerstand onder malariamuggen, waardoor het insecticide bijna nutteloos werd. Daarom richten nieuwe controlemechanismen zich op het onvruchtbaar maken van de mug, waardoor ze niet kunnen voortplanten en het lastiger voor ze is om resistent te worden.