Kunsthogescholen schrijven open brief aan Vlaamse regering
Dat de Vlaamse regering fors wil besparen in de cultuursector, schiet ook bij de kunsthogescholen in het verkeerde keelgat. In een open brief wijzen ze op het belang van projectsubsidies voor de toekomst van hun studenten. De hogescholen dringen bij de Vlaamse regering aan op overleg. "Als Schools of Arts leiden we kunstenaars op omdat we geloven in de essentiële rol en betekenis van kunstenaars in onze samenleving", schrijven de hogescholen, waaronder het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en Brussel, KASK Conservatorium, Sint-Lucas, School of Arts RITCS, LUCA School of Arts, HoGent, PXL-MAD School of Arts, AP en Erasmus.
Op school leren de studenten-kunstenaars zich voor te bereiden op de start van hun professionele carrière. "De eerste stap daarin is voor veel jonge kunstenaars het verwerven van een basisinvestering van de overheid in professionele kunstprojecten in de vorm van een projectsubsidie", klinkt het. Zonder deze incentive is het volgens de scholen voor veel kunstenaars moeilijk om een carrière op te bouwen "en nog moeilijker om te evolueren naar een internationaal werkveld".
Ze verwijzen naar grote namen als Anne Teresa De Keersmaeker en Jef Neve. Ook zij maakten hiervan gebruik en zijn daardoor kunnen uitgroeien tot de internationaal gerenommeerde artiesten die ze nu zijn, aldus de scholen. "Hun opvolgers werken nu nog onder de radar, maar vormen wel de beloftes voor de toekomst."
Volgens de kunsthogescholen ontstaat er door de besparingen "een kloof tussen een motiverende opleiding en een werkveld", waarin de studenten zich te snel zullen moeten profileren en waarin geen ruimte meer is voor ontwikkeling. De scholen hekelen ook dat er geen overleg met het werkveld werd gepleegd.
Na hevige kritiek en een betoging van de kunstsector toonde Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) zich donderdagmiddag bereid om met de sector in debat te gaan "als men binnen de sector een betere opdeling van de inspanningen overeenkomt".
"De opening naar overleg is een kleine stap vooruit, maar het is heel laat", reageert Simon Van Damme, algemeen directeur en decaan van LUCA School of Arts. Van Damme verwijst ook naar het feit dat de maatregel binnen anderhalve maand al in voege treedt. Dat er door de besparingen een nog grotere selectie komt op de projecten, is volgens Van Damme ook ten nadele van de kunstenaars. "Er is vandaag al een grote selectie. Met nog minder middelen zal er misschien alleen het aller-allerbeste overblijven, maar gaan nog meer goede projecten verloren", aldus Van Damme.
bron: Belga