Kunstmatige baarmoeder moet overlevingskansen prematuurtjes verhogen

Amerikaanse wetenschappers hebben een kunstmatige baarmoeder ontwikkeld. Die testte ze op zes lammetjesfoetussen die gezond ter wereld kwamen. De onderzoekers hopen dit in de toekomst ook te kunnen doen voor vroegtijdig geboren baby's. 
door
yannick.lequime
Leestijd 1 min.

Wetenschappers van het Children's Hospital in Philadelphia brachten de zes lammetjes met een keizersnede ter wereld. De leeftijd van de lammetjesfoetussen komt overeen met die van een menselijke foetus na 23 à 24 weken zwangerschap. Zowel bij de lammetjesfoetussen als bij de menselijke prematuurtjes zijn de overlevingskansen heel klein omdat de longen nog niet helemaal ontwikkeld zijn. Vandaag ligt de kritieke grens om te overleven op 26 weken.

De kunstmatige baarmoeder is een met vocht gevulde zak, die de echte baarmoeder en de taak van de placenta zo goed mogelijk nabootst. De Amerikaanse wetenschappers maakten in hun labo een programma waarmee het vruchtwater door de kunstmatige baarmoeder stroomde. De lammetjesfoetussen werden met hun navelstreng verbonden aan een toestel dat de placenta vervangt en voor zuurstof en kooldioxide zorgt.

We moeten zeker nog tien jaar wachten op de prototypes voor menselijke foetussen, want het duurde drie jaar vooraleer de kunstmatige baarmoeders voor de lammetjesfoetussen klaar waren.