Laat jouw innerlijke 'Grumpy Cat' helemaal los

Had je onlangs nog eens een slecht humeur? Was de koffie op het werk op of had je kat zijn behoefte alwéér naast de kattenbak gedaan? Je zou voor minder chagrijnig rondlopen. Maar in tegenstelling tot wat heel wat mensen denken, hoef je je daar niet schuldig over te voelen. 
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 2 min.

Silke Vandenbroeck

Wees niet zo hard voor jezelf

Iedereen stapt wel eens met het verkeerde been uit bed. Wees dus niet zo hard voor jezelf. Als je ook nog eens een negatief oordeel hebt over je gevoelens, zoals ‘ik zou me zo niet mogen voelen', dan bestaat de kans dat je humeur nóg verder onder het vriespunt zakt. Dus in plaats van je zo schuldig te voelen, besef je maar beter dat het oké is om af en toe wat kregelig te zijn. Het is zelfs je goed recht. Het heeft bovendien geen zin om rond te lopen met een ‘fake smile' als je liever in een hoekje wil kruipen en een traantje wil laten. Als iemand je vraagt of er iets mis is, wees dan gewoon eerlijk: “Ik heb een moeilijke dag vandaag en voel me niet zo goed. Maar dat zal straks wel weer voorbij gaan.”

Leerproces

Als je jouw negatieve emoties omarmt, accepteer je ook de situatie waarin je je nu bevindt. Dat betekent dat je geen energie hoeft te spenderen aan het wegduwen van die gevoelens. Bovendien kan je er nog iets uit leren ook. Door ze toe te laten, herken je op den duur makkelijker de symptomen waardoor je die ellendige momentjes beter kan integreren in je leven.

Vandaag haat ik...

Je kat die je schoenen onderkotst of je heerlijke zelfgemaakte lasagne die je uit de oven laat vallen, allemaal legitieme redenen om slecht gehumeurd te zijn. Maar soms weet je niet goed waarom je met een donderwolk boven je hoofd rondloopt. Dat kan ervoor zorgen dat je je nóg schuldiger voelt. Ga daarom eens op zoek naar de onderliggende oorzaken van je gemoedstoestand. Een ideaal hulpmiddeltje daarvoor is het boek ‘Vandaag haat ik...' van de Finse auteur Lotta Sonninen. Het bevat specifieke lijstjes en invuloefeningen voor al je irritaties, frustraties en woedemomentjes. Je kan alles dus van je afschrijven. Zo kan je een lijstje maken van mensen die minder talent hebben dan jij, maar toch meer succes hebben of de meest simpele dingen opsommen die anderen maar niet willen (of kunnen?) begrijpen. Je kan er zelfs een rancunedagboek in bijhouden, waarin je beschrijft wat jou de hele week heeft dwarsgezeten. Zo dokter je helemaal op eigen houtje uit waarom je met een pruillip rondloopt. Tip: Stop dit boekje met al jouw frustraties weg achter slot en grendel.

Wacht

Voel je je nog steeds schuldig nadat je alles van je hebt afgeschreven? Geen zorgen. Net zoals je zonder reden slechtgezind kan worden, kan dat gevoel ook weer als sneeuw voor de zon verdwijnen. Als je beseft dat je knorrige humeur maar tijdelijk is, kan je je schuldgevoel ook weer in perspectief zetten. Al is dat natuurlijk nog geen vrijgeleide om chagrijnig te doen tegen je collega's of huisgenoten! Het is niet de bedoeling dat anderen hun stemming ook omslaat.

Ga nu maar met een gerust hart en een lang gezicht verder mokken.

Lotta Sonninen, ‘Vandaag haat ik...', A.W. Bruna Uitgevers, 111 p., 10 euro