Land- en tuinbouw herstellen van droogte vorig jaar, maar kosten wegen op rentabiliteit
De omzet van de Vlaamse land- en tuinbouw herstelt dit jaar, na het door extreme droogte geteisterde 2018. Maar ook de kosten stijgen, waardoor de rentabiliteit onder het gemiddelde blijft van de voorbije vijf jaar. Dat blijkt uit de jaarresultaten die de Boerenbond donderdag voorstelt. De Boerenbond maakte na de zomer een evaluatie van het productiejaar en stelde een raming op voor 2019. De omzet stijgt dit jaar met 4 procent, blijkt daaruit, maar achter die algemene stijging gaan grote verschillen schuil in de specialisaties en sectoren.
Zo kampt de pluimveesector in 2019 met prijzendruk op braadkippen, door toenemende import uit Oekraïne en Brazilië, en valt de eierproductie lager uit, als gevolg van laagpathogene vogelgriep. In de rundvleessector houdt de crisis aan. De opbrengsten voor aardappelen, granen, suikerbieten en verschillende groenten zijn dan weer genormaliseerd. "Ook is er een betere, internationaal gestuwde prijsvorming voor varkensvlees en melk binnen de dierlijke sector", zegt de Boerenbond in een persbericht.
De droogte van dit jaar zou vooral gevolgen hebben voor de late aardappelen en industriegroenten die nog moeten geoogst worden. De hitte zorgde dan weer voor zonnebrandschade bij appelen.
Maar samen met de omzet stegen dus ook de kosten, voor het tweede jaar op rij, met 2 procent. "De Vlaamse land- en tuinbouwsector slaagt er niet in om deze stijgende kosten snel door te rekenen naar de volgende schakels in de voedselketen", aldus de Boerenbond. Mede hierdoor blijft de rentabiliteit voor 2019 onder het vijfjarig gemiddelde.
bron: Belga