Leeg pakje chips kan jaarlijks het leven van 900 kinderen redden
Een groep Australische ingenieursstudenten hebben een waterzuiveraar gemaakt van een leeg pakje chips. Harrison Evans, Anthony Liew, Mark Padovan en Michael Watchman van de School of Mechanical Engineering aan de Universiteit van Adelaide creëerden een potentieel levensreddend middel om water te zuiveren met behulp van een glazen buis en een pakje chips.
De studenten onder leiding van ingenieurs Dr Cris Birzer en dr Peter Kalt evenals wetenschapper Dr Connor Thomas ontwierpen een systeem dat UV straling van de zon gebruikt om zuurstofradicalen in het water te genereren. Deze worden vervolgens actief en doden de ziekteverwekkers in het water.
Het eenvoudige ontwerp bestaat uit een halve cylinder reflecterend material en een glazen buis. Als het licht het reflectiemateriaal raakt, dan wordt het door het water in het glas gericht.
"Hoe meer UV straling hoe meer zuurstofradicalen er geproduceerd kunnen worden en hoe sneller het systeem werkt," vertelt Dr Birzer aan Mashable. "Daarom hebben we in plaats van gewoon zonlicht de buis te laten raken, gekozen om een reflecterend material te zoeken dat meer zonlicht in de richting van de buis kan concentreren."
"We zijn daarbij uitgekomen op lege pakjes chips die overal gebruikt worden en meestal worden weggegooid. Het idee is dat de verpakking gemaakt is van een gemetalliseerd soort plastic met een sterk reflecterend oppervlak. Ideaal dus voor ons systeem."
Het doel van het project is om drinkbaar water te kunnen verstrekken aan mensen in ontwikkelingslanden als Papoea-Nieuw-Guinea, waar jaarlijks 900 kinderen sterven door het drinken van vervuild water.