Leestips voor de laatste vakantieweek
«Lezen op vakantie is eigenlijk ultimate bliss voor mij.» Zita Theunynck (25) leest op reis gemakkelijk 3 à 4 boeken per week, liefst in het Engels. «Doorheen het jaar lees ik ook wel veel, maar dan lukt het vaak enkel voor het slapengaan en dan is je concentratie toch iets minder. Of je valt na drie zinnen in slaap, dat gebeurt ook», lacht ze.
«Op vakantie kan je écht doorlezen. Je hebt dan meer ruimte in je hoofd voor een ander soort boeken. Ik spaar sommige titels voor op reis, dan kan ik echt uitkijken naar het moment waarop je een nieuw boek begint.»
«Volgens mij het mooiste boek ooit geschreven over het verloop van één dag en één nacht. McEwan vertelt het verhaal van de eerste nacht van een koppel op huwelijksreis en hoe die niet van een leien dakje loopt. Voor mij is dit het perfecte vakantieboek: het is een verhaal dat meer is dan pure ontspanning maar dat toch leuk is en vlot leest. En het is kort genoeg om in één of twee dagen uit te lezen. En dat moet je ook doen. Leg het niet weg!»
Ian McEwan, Aan Chesil Beach, De Harmonie, 152 p., 12,50 euro
«Met vriendinnen heb ik een boekenclubje en ik heb er nu dit boek voorgesteld. Ik las erover in de krant en was benieuwd of de hype terecht was. Het gaat over een meisje dat elke dag dezelfde trein neemt en naar de huizen langs het spoor kijkt. Bij één huis verzint ze een verhaal voor de mensen die daar wonen. Tot ze plots iets schokkends ziet. Het is de perfecte pageturner en daardoor ook ideaal zomerleesvoer. Literair misschien niet het allersterkste werk, maar wel vlot geschreven en héél spannend.»
Paula Hawkins, Het meisje in de trein, AW Bruna, 358 p., 19,95 euro
«Vier jeugdvrienden brengen elke vakantie door op hetzelfde eiland, en tijdens de vijftiende zomer gebeurt er iets dat alles op zijn kop zet. Een meeslepend verhaal over vriendschap en liefde, met de perfecte spanningsboog. Het had mij echt beet van bij de eerste pagina. Ik vind het bovendien wel fijn als vakantieboeken ook over reizen gaan of zich op vakantiebestemmingen afspelen. De auteur heeft dit verhaal goed opgebouwd, de ontknoping had ik bijvoorbeeld echt niet zien aankomen.»
E. Lockhart, Wij leugenaars, De Fontein, 269 p., 14,99 euro
«Mijn mama raadde dit boek aan en ze had gelijk: ik heb hier luidop mee moeten lachen. Het verhaal wordt verteld door een 11-jarig jongetje dat heel wat woorden en straatnamen fout gebruikt, wat vaak een heel komisch effect heeft - daarvoor moet je het natuurlijk lezen. Op zich is het nochtans best een zwaar verhaal: een moeder vlucht na een scheiding naar Rome, weg van haar ex-man. Maar door het bijzondere perspectief is het schattig en triest tegelijkertijd.»
Matthew Kneale, When we were Romans, Anchor, 240 p., 15,99 euro
«Dit is andere koek. Ideaal om in een hutje aan een Zweeds meer te lezen. Het verhaal is puur autobiografisch en dat maakt het zeer intrigerend. De auteur is heel eerlijk en legt alles op tafel: zijn depressieve neigingen, zijn barre jeugd, de drankverslaving van zijn vader... Vader' is het eerste deel van een zesdelige reeks. Het duurt even voor je in het boek zit, maar dan grijpt het je plots zo bij de keel dat je niet meer kan stoppen. Je wordt er niet echt vrolijk van, maar dat mag ook al eens. Al moet je misschien toch niet helemaal alleen in dat hutje zitten wanneer je het leest. (lacht)»
Karl Ove Knausgård, Vader, De Geus, 445 p., 25 euro
Meer zomerse leestips nodig? Check www.iedereenleest.be of word lid van de Facebookgroep www.iedereenleest.be - wat lees jij?'.