Lego op zoek naar duurzaam alternatief

Veel kans dat de Sint vannacht een Legopakket in je schoentje legde. Het Deense speelgoedmerk is al jarenlang favoriet bij jong en oud. Het enige probleem? Die Legoblokjes zijn absoluut niet milieuvriendelijk.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 1 min.

Twee kilo olie

Lego is afgeleid van het Deense "leg godt" en betekent "speel goed". Hoeveel speelplezier het speelgoed ook biedt, het is allesbehalve goed voor het milieu. Voor de productie van een kilo Lego is namelijk twee kilogram aardolie nodig. Als je bedenkt dat er elk uur 4,9 miljoen steentjes van de band rollen, is dat een serieus probleem.

Duurzaamheid

Het bedrijf is nu actief op zoek naar een oplossing voor de kwestie. Bioplastic voldoet tegenwoordig helaas nog niet aan de kwaliteitsvoorwaarden. Tegen 2030 wil Lego alle producten uit duurzaam materiaal vervaardigen, maar op dit moment vertegenwoordigt dat slechts twee procent. Er is dus nog een hele weg te gaan. Omgerekend investeert de speelgoedproducent daarom nu 135 miljoen euro in onderzoek naar alternatieven.

Windturbines

Het eerste resultaat daarvan is binnenkort te koop. Samen met het windturbinebedrijf Vestas lanceert Lego een collectie windturbinetjes. Die zullen gemaakt worden uit plastic op basis van suikerriet. Toch is het nog maar de vraag of Lego tegen zijn belofte zal kunnen waarmaken tegen 2030. De kwaliteitseisen zijn enorm en bioplastic kan daar tegenwoordig helaas nog niet aan voldoen.