Licentiecommissie keurt dossiers van alle eersteklassers goed

door
Belga
Leestijd 2 min.

Alle clubs die volgend seizoen in de Jupiler Pro League moeten aantreden, kregen vandaag hun licentie voor de Belgische eerste klasse en de Europese licentie. Dat bevestigde de Licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). Niet alleen de zestien huidige clubs, maar ook promovendus KV Mechelen voldoet volledig aan de licentievoorwaarden. Het onderzoek naar wedstrijdvervalsing, witwassen en fraude was geen bezwaar om de kampioen in 1B de broodnodige 1A-licentie te bezorgen. Malinwa kreeg zelfs een Europese licentie, en mag dus volgend seizoen mits bekerwinst aantreden in de Europa League. In dat geval worden de thuiswedstrijden niet in het AFAS-stadion gespeeld, maar wel in het Leuvense King Power at Den Dreef.

Bij Moeskroen speelde de aanstelling van twee voorlopig bewindvoerders, de beslaglegging op enkele rekeningen en het parketonderzoek naar schriftvervalsing en oplichting, omdat via buitenlandse maatschappijen gepoogd zou zijn te verbergen dat de voetbalclub onder controle stond van spelersmakelaar Pini Zahavi, geen rol voor de licentietoekenning. De Henegouwers konden de licentiemanager aantonen dat de club levensvatbaar is.

Vorige week moesten in totaal tien clubs extra uitleg gaan geven bij hun dossier. Onder hen ook RSC Anderlecht, dat toelichting moest geven bij een kapitaalsinjectie van ruim 30 miljoen euro en een claim van ex-coach Hein Vanhaezebrouck.

Alle ploegen in 1A volgend seizoen kregen ook een Europese licentie, al moeten sommigen eventuele Europese thuiswedstrijden wel afwerken in een ander stadion. STVV en Eupen moeten naar Sclessin in Luik, Antwerp speelt net als KV Kortrijk Europees in het Koning Boudewijnstadion. Waasland-Beveren en Moeskroen, dat vorig seizoen nog naast een Europese licentie greep, kregen toestemming om in het Regenboogstadion van Zulte Waregem te voetballen. Charleroi ten slotte gooide het net als KV Mechelen op een overeenkomst met het stadion van OH Leuven als Europese uitvalsbasis.

Degradant Sporting Lokeren kreeg bovenop een 1A- en 1B-licentie ook een Europese licentie voor het Daknamstadion, maar voor de Tricolores is het onmogelijk om voor volgend seizoen een Europees ticket te bemachtigen.

bron: Belga