Londenaren geven kinderen op voor openbare Wi-Fi
Een aantal Londenaren hebben hun oudste kind afgestaan in ruil voor gratis Wi-Fi. Ze gingen namelijk onbewust akkoord met de voorwaarden die gekoppeld waren aan het gebruik van de openbare Wi-Fi hotspot.
Voor het experiment, dat werd gesteund door Europol (een Europees agentschap voor rechtshandhaving), werd er in juni door een aantal beveiligingsonderzoekers een Wi-Fi hotspot opgezet. Wanneer mensen zich wilden aansluiten op de hotspot, moesten ze een aantal bepalingen en voorwaarden goedkeuren, waaronder de verklaring dat ze akkoord waren met de voorwaarde dat het eerstgeboren kind moest afgestaan worden aan het bedrijf tot in de eeuwigheid. Maar liefst zes personen plaatsten hun digitale handtekening.
F-Secure, het beveiligingsbedrijf dat het experiment sponsored, heeft bevestigd dat ze de clausule niet zullen handhaven. "We staan in ons recht om hun kinderen op te eisen, maar het gaat om een experiment dus de kinderen mogen natuurlijk bij hun ouders blijven," schreef het Finse bedrijf in haar verslag.
Hoewel de clausule toch niet afdwingbaar zou zijn in de rechtbank (je mag namelijk geen kinderen verkopen in ruil voor gratis diensten) waren de voorwaarden wel juridisch bindend, wat toch tot nadenken zet.
Een ander onderzoek, georganiseerd door de Cyber Security Research Institute, wil het publiek bewust maken van ernstige beveiligingsproblemen die gepaard gaan met het gebruik van Wi-Fi. Het bedrijf maakte een mobile hotspot-apparaat voor minder dan 160 euro bij het Duitse ethisch-hacking bedrijf SySS. Ze gebruikten een computer, een accu en een Wi-Fi-antenne die ze ze bij elkaar hielden met elastiek.
Het apparaat had gemakkelijk weggestoken kunnen worden in een handtas van een vrouw en kan in enkele seconden worden geactiveerd.
Het apparaat werd voor het eerst ingezet bij Café Brera in Canada Square. Maar liefst 33 mensen sloten zich aan op de hotspot terwijl ze niet vermoeden dat hun paswoorden via het populaire POP3 e-mail protocol in platte tekst onthuld werden. Mensen met minder goede bedoelingen kunnen dus alle gegevens bemachtigen op een manier die al sinds 2001 bestaat.
"Het is een bijzonder verontrustende ontwikkeling dat in recent onderzoek werd aangetoont. Gebruikers kunnen ook nauwkeurig geïdentificeerd worden door het gebruik van enkel de vier laatste toegangspunten waar ze zich hebben aangemeld," staat in het verslag van F-Secure te lezen.
"Mensen denken anders over Wi-Fi in openbare plaatsen, wat eigenlijk best raar is. Waarom zou Wi-Fi gratis aangeboden worden als er niemand een voordeel uit haalt? Thuis biedt je toch ook geen onbeschermde Wi-Fi aan?" vraagt Sullivan, medewerker bij F-Secure, zich af.