Loopbaanbegeleiding, de nieuwe hype
In de zomer van 2013 is de gesubsidieerde loopbaancheque ingevoerd. Wie in Vlaanderen of Brussel woont en voltijds of deeltijds als werknemer of zelfstandige aan de slag is, kan een loopbaancheque aanvragen. Voor 40 euro mag je dan gedurende vier uur loopbaanbegeleiding volgen in één van de centra. De werkelijke kostprijs van de begeleiding is 550 euro. Een aanzienlijk deel wordt gesubsidieerd.
Taboe
Daarnaast merken de experts op dat er een grote nood is aan loopbaanbegeleiding, omdat er veel mensen vastzitten in hun werk. Vroeger rustte daar een taboe op, maar omdat het aanbod dermate is uitgebreid met de cheque, is het fenomeen meer en meer bekend geworden. De ervaring bij de meeste deelnemers is dat het zeer goede resultaten oplevert. De mond-tot-mondreclame doet de rest van het werk.
Er is vorig jaar ook een specifieke campagne geweest naar huisartsen. Die spelen een belangrijke rol als doorverwijzer. Als patiënten komen met klachten als futloosheid of stress, dan kan de oorzaak werkgerelateerd zijn. Als dat het geval is, kan de huisarts loopbaanbegeleiding aanraden. Ook in het kader van de burn-outproblematiek zien de experts dat de begeleiding preventief werkt.
En niet alleen hooggeschoolden vinden de weg naar loopbaanbegeleiding. Er worden ook inspanningen gedaan naar de kansengroepen: laaggeschoolden, allochtonen, vijftigplussers en mensen met een arbeidsbeperking. Zij doen nu ook een beroep op loopbaanbegeleiding.