MADE IN BELGIUM. Topduivenmelker Lars Vercammen: "In de duivensport kan een 'vierdeprovincialer' nog altijd van Real Madrid winnen"

Clichés zijn er om ontkracht te worden, zo bewijst Lars Vercammen. Een 31-jarige met twee universitaire diploma's op zak die samen met zijn vader ‘Hok Jos Vercammen' runt, een van de beste duivenhokken van België en dus ter wereld. Hij is de geknipte persoon om te vertellen hoe de duivensport al lang meer is dan enkel een reservaat voor gepensioneerde grootvaders.
door
Xavier
Leestijd 4 min.

Lars, proficiat. In de eerste grote wedstrijd na de lockdown eindigden meteen drie van je duiven in de top zes op 16.000 deelnemers.

"Dank je wel. Het was ook een vrij unieke prestatie en ik heb er van over heel de wereld felicitaties voor ontvangen. Uit China, Polen, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika... De duiven waren nog geen drie minuten binnen en ik kreeg al een bericht van iemand uit Taiwan die de stamboom van die dieren had opgezocht."

Hoe heb je de lockdown beleefd? 

"Het was een kwestie van rustig blijven. In principe weten we van april tot september exact wat er wanneer moet gebeuren. Nu moesten we alles herbekijken. De duiven mochten bijvoorbeeld nog niet in topconditie zijn, want net zoals bij wielrenners kunnen ze die niet eeuwig aanhouden. Bovendien was het tijdens de lockdown schitterend weer en moeten we nu spelen in regen en wind, wat een groot verschil maakt. De winnaar van een wedstrijd een paar weken geleden haalde dankzij de rugwind een gemiddelde snelheid van 115 kilometer per uur over een afstand van 320 kilometer."

Wat spreekt je zo sterk aan in de duivensport? 

"Er is het competitiegevoel, maar wat ik heel hard apprecieer is hoe verbindend de sport is. Er komen bijvoorbeeld meer en meer buitenlanders in België spelen. Niet alleen Chinezen, maar ook veel Polen die hier werken en in België een plek vinden voor hun traditie in de sport. Er zijn ook veel Roemenen, mensen uit de Marokkaanse gemeenschap, Turken, Irakezen... Binnen die wereld is ook geen sprake van spanningen rond migratie, want, hoe cliché dat ook klinkt, er is maar één taal en dat is de taal van de duivensport. Het is dus een heel goed hulpmiddel om mensen te integreren in iets dat typisch Vlaams is."

"Bovendien zijn alle lagen van de bevolking vertegenwoordigd. Er zijn de clichés van de oude mannen, maar ook de eigenaar van het grote bedrijf Cock's Fresh is een duivenmelker. Net zoals de CEO van Willy Naessens Group, de prins van Marokko en de prins van Qatar. Zelfs bokslegende Mike Tyson is een fervent duivenspeler. Het is een enorm diverse wereld en iedereen, ook in ons duivenlokaal, komt goed overeen."

Illustratie Metro / Elise Buntinx

Wat is het geheim om een goede duivensporter te worden? 

"Wij kunnen bouwen op een lange traditie. Mijn vader heeft al sinds zijn zeventiende duiven, dus we kunnen rekenen op de stamboom die we hebben opgebouwd. Bovendien moet je ook op een normale manier met de dieren omgaan. We wringen ze niet uit. De duiven moeten wel zware prestaties leveren, maar we verzorgen ze met liefde. De duivensport is in se een selectiesport. Heel eenvoudig gesteld komt het dus neer op de juiste duiven te kiezen en die mee te nemen naar volgend jaar."

Zijn er dan duiven waar je een speciale band mee hebt?

"Zeker. Momenteel heb ik twee lievelingsvogels. Een goede duif is voor mij een duif die presteert. Mustang, een van de bekendste duiven ter wereld momenteel, is er zo een. Die heeft een nationale wedstrijd gewonnen tegen 33.000 andere duiven en we zullen hem dan ook nooit weg doen. De andere is Sugar, die recent nog die wedstrijd van 16.000 duiven won. Als ik in het hok kom, zal die meteen op mijn schouders komen zitten. Normaal heb ik daar een hekel aan, want dat zijn in principe geen goede vogels, maar dit is een superduif."

De verkoop van duiven is ook een belangrijk onderdeel van de sport, waarbij soms ontzettend grote bedragen worden uitgegeven. Dreigt het grote buitenlandse geld het spelletje kapot te maken?

"Nee, je hebt niet per se veel geld nodig om goed met duiven te kunnen spelen. Er zijn mensen die een kapitaal hebben uitgegeven aan twee hoogtechnologische duivenhokken met ingebouwde infraroodsauna's, maar dat is geen garantie dat zij zullen winnen van de kleine melker zonder bekende rassen en een hok van 50 jaar oud. In het voetbal zal een Belgische vierdeprovincialer nooit winnen van Real Madrid, maar in de duivensport kan dat wel."

Hoe zie je de sport in België dan evolueren? 

"Het grootste gevaar voor de duivensport zou een sterke afname van het aantal duivenmelkers zijn. De levensstijl van mensen is veranderd en minder mensen hebben voldoende tijd vrij voor de zorg van de dieren. Vroeger gingen we nog niet vier keer per jaar op vakantie en stond er praktisch in elke tuin een hok. De man des huizes ging ‘s zondags na de mis de resultaten van de duiven indienen, want dan had hij een excuus om een paar uur op café te zitten. (lacht) Maar zolang er geen vaccin is voor het coronavirus en reizen niet evident blijkt, zal de interesse in de sport toenemen. Dat blijkt toch uit de toename van nieuwe leden bij de duivenbond."

Xavier Vuylsteke de Laps