Manifestanten willen met leger praten over transitie in Soedan

door
Belga
Leestijd 2 min.

De groep aan het hoofd van de protestbeweging in Soedan, die al maandenlang het vertrek van president Omar al-Bashir eist, riep vandaag op tot het aanknopen van rechtstreekse onderhandelingen met het leger voor de vorming van een "overgangsregering". "We doen een beroep op de Soedanese strijdkrachten om een directe dialoog aan te gaan met de Alliantie voor Verandering en Vrijheid om een vreedzaam proces te faciliteren dat leidt tot de vorming van een overgangsregering", zei oppositieleider Omar el Digeir. "We herhalen de eis van het volk dat de president (Omar al-Bashir) en zijn regering onmiddellijk ontslag nemen", zei el Digeir voor het hoofdkwartier van het leger in Khartoem, waar duizenden demonstranten voor de derde dag op rij waren bijeengekomen.

Sinds zaterdag, gekenmerkt door een massale heropleving van de mobilisatie tegen de Soedanese president, roepen de demonstranten de soldaten op om hen te steunen. Maandag ontplooide het leger troepen rond zijn hoofdkwartier en zette barricades op in verschillende nabijgelegen straten om te voorkomen dat voertuigen naderden, zeiden getuigen. De soldaten traden niet op tegen de demonstranten.

Zeven demonstranten zijn sinds zaterdag gedood tijdens demonstraties, die uit elkaar werden geslagen door de ordediensten. Dat verklaarde minister van Binnenlandse Zaken Bushara Juma maandag in het parlement. "Toen de demonstranten uit elkaar werden gejaagd, zijn zeven burgers omgekomen, zes in de deelstaat Khartoem en één in het centrum van Darfoer". De autoriteiten schatten dat er zich zaterdag ongeveer 10.000 demonstranten hadden verzameld voor het hoofdkwartier van het leger in Khartoem. Bijna 2.500 van hen zouden zijn opgepakt.

Sinds het uitbreken van het protest op 19 december heeft het leger zich niet bemoeid met het neerslaan van de protesten. Dat gebeurt wel onder leiding van de machtige inlichtingendienst (NISS) en de oproerpolitie.

Naar aanleiding van het regeringsbesluit om de prijs van brood te verdrievoudigen in een al moeilijke economische situatie, groeiden de protesten al snel uit in een demonstratie tegen de 75-jarige al-Bashir, die het land sinds een staatsgreep in 1989 met ijzeren hand regeert. Volgens de overheid zijn sinds december minstens 32 mensen gestorven, de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft het over ten minste 51 doden.

bron: Belga