Mannelijke vissen veranderen in vrouwtjes door anticonceptiva in water

De vele medicijnen die we nemen om te voorkomen dat we zwanger worden, hebben een negatief effect op de natuur. De hormonen die in het water verzeild geraken, zadelen volgens een Brits onderzoek mannelijke vissen op met vrouwelijke kenmerken, zoals het produceren van eitjes.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

In de Westerse wereld nemen heel wat vrouwen anticonceptiva. Of het pillen, spiraaltjes of implantaten zijn, ze werken allemaal volgens hetzelfde principe. Dosissen van de hormonen oestrogeen en progesteron verhinderen dat een eicel bevrucht kan worden. Maar die stoffen beïnvloeden blijkbaar ook andere organismen dan het menselijke lichaam.

Teelballen vol eitjes

Professor Charles Tyler is een ecotoxicoloog en bestudeert al meer dan tien jaar lang de effecten van medicijnen op ecosystemen. Voor zijn laatste onderzoek keek hij naar de impact van de chemicaliën in anticonceptiva. Zijn resultaten wijzen volgens hem op een "verwoestend en wereldwijd effect", vertelt hij aan Independent.

Tyler ontdekte mannelijke vissen die meer en meer vrouwelijke lichaamstrekken vertonen. Zo groeien ze zelfs eitjes in het testikels. Volgens is dat een rechtstreeks gevolg van de stoffen in het water. Chemicaliën die daar geraken door bedrijven die afval lozen, maar vooral omdat ze door ons lichaam passeren en via de riolering in de rivieren en zeeën belanden.

Antidepresieve vissen

Het is niet de eerste keer dat een studie gelijkaardige mutaties aan het licht brengt. Een studie die in 2013 in Science stond, stelde concentraties van het antidepressiva Oxazepam in wilde Europese perca-vissen vast. Die dieren gedroegen zich minder sociaal, actiever en aten sneller.