Marc Van Ranst genadeloos voor kritische dokter: "Hij zou gebuisd zijn op mijn examen virologie"
Frank Van Tussenbroek, afdelingshoofd Angio en Neuro Interventionele Radiologie, publiceerde enkele dagen geleden een open brief op de website viruswaanzin.be. Daarin stelt hij onder meer de deskundigheid van de corona-experten in vraag en trekt hij het nut van mondmaskers in twijfel.
Geen contact met patiënten
Onder meer Marc Van Ranst, Erika Vlieghe en Pierre Van Damme moeten het ontgelden. In de eerste plaats zou ik willen stellen dat al deze mensen eigenlijk nooit met patiënten in contact komen tenzij voor de microbiologen de dagelijkse toer op de patiëntenafdelingen om de antibiotica aan te passen volgens de labo-resultaten. Ik wil maar zeggen dat de core business van deze artsen vooral in de laboratoria plaatsvindt met studies en testen meestal in het voorbereiden van papers of publicaties, schrijft hij.
Vergelijking met Mexicaanse griep
Van Tussenbroek beweert tevens dat Van Ranst een denkfout maakte. Marc Van Ranst zal verwijzen naar de Mexicaanse griep, 11 jaar geleden, maar ondanks wereldwijde verspreiding kon deze influenza-vorm geen zoden aan de dijk zetten en is dan ook werkelijk in rook opgegaan. De WHO blijft bij haar standpunt om deze griep een pandemie te noemen en daarom wordt de bewuste stam nog in het influenza-vaccin gestopt terwijl wij al die jaren deze influenza-vorm niet meer gezien hebben. Dus tot zover de expertise van collega Van Ranst, klinkt het.
Mondmaskers
Ook het nut van mondmaskers wordt door Van Tussenbroek in twijfel getrokken. De recente mondmaskerplicht dateert van ca. 14 dagen terug, precies de periode waarbij we nu de dagelijks oplopende stijging van het aantal besmettingen zien. Vreemd, niet? Al die tijd daarvoor zien we daling van alle cijfers, terwijl er geen mondmaskers gedragen werden, tenzij door enkele mensen die waarschijnlijk echt bang waren. Zou het stijgen van de besmettingen toch niet anders in zijn werk gaan? Voor de experts is het vijf voor twaalf, zo niet vijf na twaalf, maar objectief zien we weinig gebeuren in de ziekenhuizen. De besmettingen zitten ook bij andere leeftijdsgroepen. De meeste hebben milde symptomen of zelfs niets, gaat hij verder.
Dodelijk voor economie
Van Tussenbroek vergelijkt de coronacrisis met een jaarlijkse griepepidemie en betreurt het feit dat de economie ten onder gaat aan de strenge maatregelen. Dit lijkt meer op het verhaal van de jaarlijkse griepepidemie waarbij dagelijks minstens tien patiënten in de wachtzaal van elke huisarts zitten ( ) Ik stel voor dat men dit moet meenemen bij het verstrengen van de maatregelen, zeker als men een tweede lockdown zou overwegen. Dit is pas dodelijk, namelijk voor de hele economie en op die manier voor onze jeugd, onze toekomst. Ik zou dit niet graag op mijn geweten willen hebben en ik zou me zeker niet laten sturen door een groep van experts die in mijn ogen absoluut geen experts zijn in deze omstandigheden, besluit hij.
"Pijnlijk"
Marc Van Ranst reageerde op zijn beurt erg kritisch op de uitlatingen van Van Tussenbroek. Dr. Frank Van Tussenbroek zou gebuisd zijn op mijn examen virologie wanneer hij denkt dat het Mexicaanse H1N1 griepvirus in rook is opgegaan'. Integendeel, vorige winter was dit H1N1 virus het majeure influenzavirus in Europa en België. Pijnlijk. Tja, er zitten blijkbaar ook dokters bij de covid-ontkenners van viruswaanzin.be, de groep rond Jeff Hoeyberghs (die zelf ook ooit geneeskunde studeerde). En die kerels willen een rechtszaak beginnen tegen de virologen? Laat maar komen, schreef hij op Facebook.
Persoonlijke mening
Het Universitair Ziekenhuis liet intussen weten dat ze zich distantiëren van de kritische tekst van hun collega. "Iedereen heeft recht op een eigen mening, maar het is wel belangrijk dat het duidelijk is dat het om een persoonlijke mening gaat. De open brief waarvan sprake is zo'n hoogstpersoonlijke mening", klinkt het op Twitter.
Iedereen heeft recht op een eigen mening, maar het is wel belangrijk dat het duidelijk is dat het om een persoonlijke mening gaat. De open brief waarvan sprake is zo'n hoogstpersoonlijke mening. https://t.co/dBcASWTHDE
UZ Brussel (@UZBrussel) July 31, 2020