«Marioepol is verwoest zoals Aleppo en Guernica»

De Oekraïense stad Marioepol zal zich voegen bij de steden die volledig door oorlog zijn verwoest, zoals Guernica, Coventry, Aleppo, Grozny of Leningrad. Dat heeft de Griekse consul Manolis Androulakis gezegd, die als laatste EU-diplomaat de belegerde havenstad heeft verlaten. «Er is geen leven meer. Binnen de 24 uur was de hele infrastructuur verwoest. Alles is gewoon gebombardeerd», verklaarde hij bij zijn aankomt in Athene.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Androulakis vraagt om eensgezind op tot roepen tot een staakt-het-vuren of een wapenstilstand. «Op dit moment worden er burgers gebombardeerd, blindelings en ongecontroleerd», aldus de consul. «Wat er in Marioepol gebeurt, is een tragedie voor zowel het Russische als het Oekraïense volk. Mensen van beide naties stellen zich vooral de vraag waarom.»

Volgens Androulakis was de stad in tegenstelling tot andere Oekraïense steden volledig omsingeld en kwam ze daarom zo massaal onder vuur te liggen. Androulakis was een van de laatste diplomaten die de stad verliet. Athene had zijn diplomatieke vertegenwoordiging nog lang in Marioepol gehouden omdat er in de regio veel Griekse Oekraïners wonen, die geholpen moesten worden om te vluchten.

Ultimatum

Afgelopen nacht verworpen de Oekraïense autoriteiten het Russische ultimatum voor Marioepol. «Er zal geen sprake zijn van een overgave of van het neerleggen van de wapens», verklaarde de Oekraïense vicepremier Irina Veresjtsjoek aan de krant Oekrajinska Pravda.

Het Russische ministerie van Defensie had Kiev tot vanochtend 5 uur Moskou tijd (3 uur Belgische tijd) gegeven om te bevestigen dat het zijn «strijders» in de belegerde stad Marioepol de opdracht heeft gegeven om de wapens neer te leggen. In een acht pagina’s tellende brief had Moskou gezegd dat de «Oekraïense nationalisten» in dat geval de kans zouden krijgen om maandag tussen 10 uur en 12 uur Moskou tijd (tussen 8 uur en 10 uur in België) ongewapend Marioepol te verlaten via humanitaire corridors.

Maar de Oekraïners zijn dus niet op die eis ingegaan. «Open gewoon een corridor in plaats van jullie tijd te verspillen aan een brief van acht bladzijden», citeerde Veresjtsjoek zichzelf uit haar antwoord aan de tegenstanders.