Materiaal uit krabbenschaal zou plastic verpakkingsfolie kunnen vervangen

De wereld is weer een beetje groener dankzij het Amerikaanse Georgia Institute of Technology. Onderzoekers hebben een materiaal gecreëerd op basis van krabbenschalen en vezels uit bomen. In de toekomst zouden deze twee componenten plastic verpakkingsfolie kunnen vervangen. 
door
Axelle.Lot
Leestijd 1 min.

Volgens Carson Meredith professor aan de School of Chemical and Biomolecular Engineering van het Georgia Institute of Technology, kan je het nieuwe biologisch materiaal nog het best vergelijken met PET. Deze transparante verpakkingen vind je vooral in voedsel- en zachte drankverpakkingen. "Het materiaal laat een vermindering van 67% doorlaatbaarheid voor zuurstof zien. Dat betekent dat bepaalde voedingswaren veel langer vers kunnen blijven."

Chitine

In het nieuwe materiaal zit vooral cellulose, wat plantaardig is en chitine. Een stof dat je vaak aantreft in de schalen van krabben. Vooral milieu-activisten zijn blij met de doorbraak. Met de grote hoeveelheid cellulose die momenteel geproduceerd wordt, en een ruime toevoer van chitine-rijke afvalproducten, is er meer dan genoeg materiaal beschikbaar om van de nieuwe folie een leefbaar alternatief te maken voor flexibel verpakkingsmateriaal.