May mag EU om uitstel voor brexit vragen
De Britse parlementsleden mochten zich uitspreken over een "korte, beperkte, technische verlenging" van de brexit-procedure tot 30 juni, bedoeld om de nodige wetgeving nog goedgekeurd te krijgen.
Goedgekeurd met ruime meerderheid
Het parlement keurde die motie van de Britse regering goed, met een meerderheid van 412 tegenover 202. Premier Theresa May zal de Europese leiders dus om uitstel vragen tot 30 juni. Die moeten dat unaniem goedkeuren, vermoedelijk op de Europese top van volgende week donderdag en vrijdag. Die piste veronderstelt wel dat het Lagerhuis het echtscheidingsakkoord van premier Theresa May - dat nu al tweemaal met een grote meerderheid is verworpen - alsnog goedkeurt, en dat voor die Europese top van volgende week. Lukt dat niet, dan zal er een langer uitstel nodig zijn, suggereert de tekst van de regering. In dat geval zou het Verenigd Koninkrijk moeten deelnemen aan de Europese verkiezingen in mei.
Geen tweede referendum
Eerder op de avond mocht het Lagerhuis zich ook uitspreken over een tweede referendum en om het brexitproces naar zich toe te trekken. Beide amendementen werden echter weggestemd. Het amendement voor een tweede referendum werd met een overweldigende meerderheid verslagen. Amper 85 parlementsleden stemden voor, 334 anderen stemden tegen. Heel wat Labour-parlementsleden stemden tegen of onthielden zich op vraag van de partijleiding. Hoewel Labour officieel achter een tweede brexitreferendum staat, was het nu "niet het juiste moment", klonk het eerder. De oppositie volgde daarmee het standpunt van de People's Vote Campaign, die alle parlementsleden die voor een tweede referendum ijveren bundelt. Het amendement om het gehele brexitproces aan het parlement over te laten, werd met amper twee stemmen verschil verworpen.