Meer Belgen trekken naar het buitenland
Volgens officiële cijfers zitten er 380.000 Belgen in het buitenland. Maar de afgelopen vijf jaar zijn er maar liefst 16% meer Belgen in het buitenland geregistreerd.
De ultieme job of de liefde van je leven volgen, alle redenen zijn goed om naar het buitenland te trekken. De job-gerelateerde verhuizingen zitten in stijgende lijn. De expatriaties, zoals wij die noemen, zijn in vergelijking met vroeger nu een stuk korter en gebeuren sneller. Mensen worden mobieler en blijven beperktere tijd op een plek in het buitenland, voordat ze verhuizen naar een ander land. Het is een microbe, eens men van de ervaring heeft geproefd, wil men vaak meer, weet Koen Van der Schaeghe, directeur van Vlamingen in de Wereld (VIW).
De toename heeft met diverse factoren te maken: de arbeidsmarkt is mobieler geworden, het is ook makkelijker geworden om naar het buitenland te trekken en jongeren worden aangemoedigd om bijvoorbeeld aan Erasmus deel te nemen en blijven dan hangen.
De buurlanden zijn sowieso het populairst: Frankrijk, Nederland en Duitsland. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië volgen en daarnaast doen Canada en Zuid-Afrika het ook goed. Ingenieurs zijn erg gewild in het buitenland, dankzij de baggerbedrijven die hier actief zijn en de kwaliteit van de ingenieursstudies in België. Daarnaast zijn er ook landen die kijken naar knelpuntberoepen. Australië en Nieuw-Zeeland kijken wat er bij hen ontbreekt. Dat wijzigt regelmatig, maar in Nieuw-Zeeland zijn verpleegkundigen erg in trek.
Rozengeur en maneschijn
Het leven als expat wordt vaak erg rooskleurig afgeschilderd: je hebt financiële voordelen, het is er vaak mooi weer, de levenskwaliteit is beter het lijkt een echt luxeleven. Als je door je bedrijf wordt uitgestuurd, woon je ook in de betere buurten, je krijgt premies maar het is natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn. Het grote verschil is dat vroeger de partner vrij gemakkelijk mee ging. De man werd uitgezonden en de vrouw moest maar volgen. Vandaag is dat een ander verhaal: de echtgenote heeft vaak ook een carrière opgebouwd en wat moet die dan doen in het buitenland? Financieel is dat ook een ander verhaal als er teruggevallen wordt op één loon. Dat is trouwens een belangrijke les. Als je met je partner naar het buitenland gaat, dan moet je er allebei achter staan, anders levert dat gegarandeerd problemen op. Als je alleen gaat, moet je tegen een zekere eenzaamheid kunnen en je goed kunnen aanpassen aan de culturele verschillen. Het psychologische aspect is niet te onderschatten bij zo een stap, en daar staan bedrijven niet altijd bij stil.