Meer dan een derde van onze groene stroom komt nog steeds uit Scandinavië

door
Belga
Leestijd 1 min.

Meer dan een derde (37 procent) van de stroom die in 2016 in België werd verkocht als groene stroom, komt nog steeds uit Scandinavië. Dat blijkt uit een rapport van de vier Belgische energieregulatoren. Leveranciers mogen 'groene stroom' verkopen als ze daarvoor evenveel 'garanties van oorsprong' kunnen voorleggen. Dat is een bewijs dat de elektriciteit afkomstig is van hernieuwbare energie. Die garanties van oorsprong worden verhandeld, en stroomleveranciers kunnen die opkopen in heel Europa.

De stroom die in ons land wordt verkocht als groene stroom, is dus niet noodzakelijk stroom die door Belgische windmolens of zonnepanelen is geproduceerd. Dit blijkt ook uit het rapport van de regulatoren. Dertig procent van het geleverde volume aan elektriciteit in 2016 was hernieuwbare elektriciteit (45 procent in Brussel, 29 procent in Vlaanderen en 26 procent in Wallonië). Het aandeel van de garanties van oorsprong uit Scandinavië steeg tot 37 procent, nadat het tussen 2014 en 2015 was gedaald van 61 tot 25 procent. Nog eens 54 procent van de garanties van oorsprong zijn afkomstig uit België, Frankrijk, Nederland en Duitsland.

Maar volgens Dirk Van Evercooren, directeur marktwerking bij de Vlaamse regulator Vreg, is er alvast in Vlaanderen een stijgende vraag - vooral bij bedrijven - naar groene stroom die effectief in België is geproduceerd. Zo was vorig jaar 8,32 procent van alle verbruikte elektriciteit in Vlaanderen groene stroom die in Vlaanderen werd opgewekt. In 2015 was dat nog geen zes procent.

bron: Belga