Meer dan één Vlaming op drie is een 'bospoeper'

Maandag 19/11 is het 'Wereld Toilet Dag': een dag waarop extra aandacht besteed wordt aan sanitaire voorzieningen wereldwijd. Hoewel in België vaak voldoende ruimtes zijn om rustig op het gemak te gaan, wijst onderzoek uit dat meer dan één op de drie Vlamingen ooit al zijn behoefte deed in open lucht. 
door
tanne.somers
Leestijd 2 min.

Zo dringend naar het toilet moeten dat je je behoefte niet meer kan ophouden, het kan gebeuren. Dat is toch wat ontwikkelingsorganisatie Protos ontdekt heeft. Zij voerden een onderzoek uit bij 1.000 Vlamingen, waaruit blijkt dat 36% van onze landsgenoten al eens een drol draaide in de natuur.

Hoognodige boodschap

Het onderzoek toont aan dat mannen vaker de bosjes opzoeken dan vrouwen. De voornaamste reden voor dit onalledaagse toiletbezoek is noodzaak: er is geen toilet in de buurt en de boodschap is urgent. Één op de tien Vlamingen ontlastte zich zelfs al meer dan vijf keer in de wildernis.

Harde realiteit 

Hoewel we in België al eens durven kiezen voor de 'bush', zijn er wereldwijd mensen die geen keuze hebben. De harde cijfers liegen er niet om: 892 miljoen mensen doen hun behoefte in bosjes, aan de rivier of op straat, 856 miljoen in een emmer of een put en 600 miljoen anderen moeten hun toilet delen. Dat wil zeggen dat in totaal 2,3 miljard mensen zonder toilet leven.

Een toilet voor iedereen

Volgens de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties moet de hele bevolking tegen 2030 een eigen toilet hebben. "Toiletten redden mensenlevens", zegt Dries Moorthamers, woordvoerder van Protos. "Elke dag sterven mensen als gevolg van het ontbreken van degelijke sanitaire voorzieningen." Protos zet zich in om mensen in Afrika en Latijns-Amerika van een proper toilet te voorzien. En ook al is de nood bij ons soms zo hoog dat we wel eens de bospoeper uithangen, mogen we onszelf gelukkig prijzen met onze sanitaire faciliteiten.