Meer stress, minder eetlust: vijf tips om weer met smaak te eten
Stressvolle dagen kunnen je eetlust op twee uiterst verschillende manieren beïnvloeden, aldus klinisch sociaal werker en therapeute Joi Britt (DRK Beauty Healing): "Sommigen schrokken van alles binnen, terwijl anderen uren- of zelfs dagenlang geen hap door hun keel krijgen", verklaart ze aan Vogue. Hoe komt dat? "Als je eetlust verliest tijdens een drukke of intense periode, is dat vaak een overlevingsreactie van je lichaam op acute stress en angst", legt diëtiste Marisa Moore uit aan het Amerikaanse tijdschrift. "Op lange termijn wenden sommigen zich ook tot voedsel als een bron van stressverlichting."
Maar hoe zorg je ervoor dat je stress niet langer de bovenhand krijgt en je weer gewoon kan genieten van eten? Hier zijn alvast vijf simpele tips om je op weg te helpen:
1. Waar komt de stress vandaan?
Wie ondanks een gamma aan ingrediënten en een overvolle frigo zich geen eetlust tevoorschijn weet toveren, begint best bij het herkennen van de stressfactoren. "Eenmaal je dat hebt gedaan, kan je op zoek gaan naar manieren om die stress te verminderen. Vraag hulp, neem even een pauze", adviseert Britt.
2. Bouw een eetstructuur op
Deze eerste stap helpt je op weg, maar misschien blijkt het opkrikken van je appetijt toch lastiger dan gedacht. "Probeer een schema te maken en herinner jezelf eraan te eten", oppert Britt. "Begin daarbij met eten dat je makkelijk verdraagt en vergeet niet om genoeg water te drinken." Volgens de experte is structuur een belangrijke factor.
3. Therapie is een optie
Wanneer je eetlust uitblijft, overweeg je volgens Moore best hulp van buitenaf. "Een psycholoog of therapeut kan je leren hoe om te gaan met je stress om zo te verzekeren dat je terug kan eten, slapen en over het algemeen functioneren."
4. Maak het jezelf niet te moeilijk
"Angstaanvallen vervangen je eetlust soms door misselijkheid. Als wat je nu eet onaangenaam voelt, kan je eens iets anders proberen", zegt Moore. Ze voegt toe dat je daarbij ook niet te hard hoeft te zijn voor jezelf. "Als je zin krijgt in iets wat je normaal gezien niet eet, mag je gerust eens toegeven. Misschien is die snack net het hapje dat je nodig hebt."
5. Fun, fun, fun
Nu maakt het idee van een routine aan dagelijkse maaltijden je misschien nog misselijk. Toch is het mogelijk jezelf weer een goed gevoel te geven bij eten. Zo kunnen smaken bijvoorbeeld leuke herinneringen terugbrengen. Iets klaarmaken waar je ooit heel erg van genoot met vrienden of familie, kan je op die manier beter doen voelen. "Maak van je maaltijd een fijne gebeurtenis door met iemand af te spreken. Al gaat het om een virtuele brunch, het kan je terug een positief gevoel geven over eten", besluit Britt.